Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Diskusia k usmerneniu o zmene pohlavia bude čoskoro, uviedol rezort

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nové usmernenie prináša viacero zmien, ktoré podľa iniciatívy Inakosť zjednodušia proces zmeny pohlavia pre transrodových ľudí.

Bratislava 2. mája (TASR) - K usmerneniu o zmene pohlavia sa čoskoro uskutoční pracovné stretnutie za účasti zainteresovaných strán. Pre TASR to uviedol komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR s tým, že obsahom bude odborná diskusia o usmernení.

"Usmernenie, ktoré je čisto odborné a definuje podmienky pre úradnú zmenu pohlavia u pacientov s diagnózou F 64.0 (transsexualizmus), vznikalo nadštandardným procesom na ministerstve zdravotníctva tri roky. Zavádza jasné pravidlá pre pacientov, lekárov a matriky a odstraňuje právne vákuum," dodal rezort. MZ SR ho pripravilo v spolupráci s odbornou spoločnosťou.

O stiahnutie usmernenia žiada Lengvarského viac ako 20 poslancov koaličného hnutia OĽANO. Minister mal minulý týždeň vo štvrtok (28. 4.) podľa poslancov prisľúbiť, že ho stiahne "dnes alebo zajtra".

Nové usmernenie prináša viacero zmien, ktoré podľa iniciatívy Inakosť zjednodušia proces zmeny pohlavia pre transrodových ľudí. Podľa prezidentky Slovenskej psychiatrickej spoločnosti Ľubomíry Izákovej má slúžiť najmä na odstránenie právnej neistoty lekárov i pacientov. Privítalo ho aj Amnesty International Slovensko, jeho prijatie považuje za dôležitý krok smerom k ochrane ľudských práv transrodových ľudí.

Usmernenie by malo podľa poradenských centier inPoradňa v Bratislave a PRIZMA Košice garantovať transrodovým ľuďom rovnaké zaobchádzanie kdekoľvek na Slovensku. Podporuje ho tiež občianske združenie ETHOS, spolok sekularistov na Slovensku.