Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva: Látky HHC a HHC-P môžu byť po novom nelegálne

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ministerstvo poukázalo na to, že HHC je predmetom intenzívneho monitorovania Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť. Monitoruje sa podľa neho aj HHC-P.

Bratislava 23. augusta (TASR) - HHC-P či HHC sa pravdepodobne zariadia do zoznamu omamných látok a psychotropných látok. Sú nelegálne vo viacerých európskych krajinách. Pre TASR to uviedlo Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ) SR. Produkty obsahujúce dané látky možno na Slovensku kúpiť v špeciálnych automatoch, upozornil na to Denník N. Na zastavenie ich predaja následne vyzvalo KDH, automaty kritizovali aj Demokrati.

HHC-P či HHC v súčasnosti nie sú v zozname omamných látok a psychotropných látok, a teda nie sú kontrolovanými psychoaktívnymi látkami. Ministerstvo vysvetlilo, že v tomto prípade preto nejde o porušenie Trestného zákona, respektíve o nedovolenú výrobu, držanie či obchodovanie omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov.

Rezort upozornil, že látky sa v poslednej dobe začínajú distribuovať v Európe. HHC-P by mala byť podľa neho na zozname nelegálnych látok v Taliansku, Chorvátsku a Francúzsku. HHC zase v Dánsku, Belgicku, Francúzsku, Chorvátsku, Taliansku, Litve, Lotyšsku, Rakúsku, Poľsku, Fínsku, na Cypre a Islande. Ministerstvo poukázalo na to, že HHC je predmetom intenzívneho monitorovania Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť. Monitoruje sa podľa neho aj HHC-P.

Zastavenie predaja daných látok cez verejné automaty žiada mimoparlamentné KDH. Poukázalo na to, že sa k nim môžu dostať aj deti. "Automaty neoverujú vek a predajcovia i výrobcovia sa prísnym potravinárskym reguláciám legálne vyhýbajú informáciou na obale, že produkty sú určené na zberateľské účely a nie na spaľovanie či konzumáciu," skonštatovalo.

Volebná líderka mimoparlamentnej strany Demokrati Andrea Letanovská považuje predaj produktov s danými látkami ako zberateľské predmety za absurdné, nebezpečné a neetické. "Na toto si treba posvietiť a trestať to. Nie zopár dôchodcov, ktorí si na záhrade vypestujú pár rastliniek na mastičku proti boľavým kĺbom," dodala.