Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva hľadá šéfa novovzniknutého detenčného ústavu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zariadenie vzniklo po kritike Európskeho výboru na zabránenie mučeniu a neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu (CPT), ktorý upozornil na podmienky väzňov na Slovensku.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR hľadá šéfa novovzniknutého detenčného ústavu v Hronovciach. Záujemcovia sa môžu do výberového konania prihlásiť do 31. októbra. Rezort o tom informuje na svojom webe.

Detenčný ústav v Hronovciach bude prvým takýmto zariadením v krajine. Do prevádzky by sa mal podľa ministerstva spustiť koncom roka. Do detenčných ústavov sa podľa platnej právnej úpravy rozhodnutím súdu umiestňujú páchatelia trestných činov, ktorí aj po výkone trestu odňatia slobody trpia duševnou poruchou a pretrváva u nich nebezpečenstvo pre spoločnosť.

O umiestnení ústavu pri Psychiatrickej nemocnici v Hronovciach sa rozhodlo ešte v roku 2008. Zariadenie vzniklo po kritike Európskeho výboru na zabránenie mučeniu a neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu (CPT), ktorý upozornil na podmienky väzňov na Slovensku.