Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lengvarský má predložiť návrh regulácie zisku zdravotných poisťovní

Ilustračné foto Foto: TASR - Michal Svítok

Návrh na reguláciu zisku zdravotných poisťovní mal kabinet na programe už vlani v októbri, z rokovania ho stiahli.

Bratislava 31. marca (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR má do konca septembra predložiť na vládu návrh regulácie zisku zdravotných poisťovní. Vyplýva to z memoranda o spolupráci rezortov zdravotníctva a financií.

Ministerstvo zdravotníctva má pripraviť návrh, ktorý by zaviedol rovnaké pravidlá podmienok činnosti zdravotných poisťovní s cieľom určenia minimálnej sumy výdavkov zdravotnej poisťovne na zdravotnú starostlivosť. Tá má byť podľa memoranda minimálne vo výške 96 percent z jej celkových príjmov z verejného zdravotného poistenia.

Návrh na reguláciu zisku zdravotných poisťovní mal kabinet na programe už vlani v októbri, z rokovania ho stiahli. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) vtedy poukázal na to, že miliardy eur ročne by v systéme zdravotníctva mali byť spravované efektívnejšie a profitoval by z toho najmä pacient. Súkromné zdravotné poisťovne návrh kritizovali.

ÚDZS ešte predtým argumentoval, že naliehavosť regulácie zisku vyplýva z neprimeranej doterajšej návratnosti vloženého súkromného kapitálu. Poukázal na to, že súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla v rokoch 2008 až 2020 zisk 679 miliónov eur, čo predstavuje 4,71 percenta z prijatého poistného, na prevádzku vynaložila priemerne 2,84 percenta a na zdravotnú starostlivosť 92,45 percenta. Súkromná Union zdravotná poisťovňa dosiahla v spomínanom období zisk 15 miliónov eur, čo predstavuje 0,34 percenta z prijatého poistného, na prevádzku vynaložila 5,22 percenta a na zdravotnú starostlivosť 94,44 percenta.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa dosiahla stratu 153 miliónov eur, čo predstavuje mínus 0,41 percenta z prijatého poistného. Na prevádzku vynaložila v priemere 2,83 percenta a na zdravotnú starostlivosť vynaložila 97,58 percenta, vyplynulo z dát ÚDZS.

Memorandum o spolupráci podpísali ministri financií a zdravotníctva Igor Matovič (OĽANO) a Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) v stredu (30. 3.). Definuje 17 úsporných, systémových aj hodnotových opatrení, ktoré majú zlepšiť fungovanie zdravotníctva na Slovensku.