Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva obnoví v nemocniciach BFHI certifikáty

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ministerstvo tak podľa jej šéfky pracuje na zlepšení podmienok v oblasti gynekológie, pôrodníctva a neonatológie.

Bratislava 18. júla (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce obnoviť certifikáty BFHI (Baby-Friendly Hospital Initiative). Tie by mali poukázať na kvalitu niektorých gynekologicko-pôrodníckych a neonatologických pracovísk. Ministerstvo preto začne s preverovaním pracovísk v blízkej dobe. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

"Možnosť získať certifikát BFHI majú všetci poskytovatelia zdravotnej starostlivosti. Na základe dostupných informácií zo zdravotníckych zariadení predpokladáme, že približne do desať pracovísk je podľa ich slov pripravených na získanie certifikátu," priblížila ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD).

Ministerstvo tak podľa jej šéfky pracuje na zlepšení podmienok v oblasti gynekológie, pôrodníctva a neonatológie. Rezort preto zorganizoval workshop, na ktorom prezentoval základné kritériá konceptu BFHI a proces certifikácie. Uskutočnili sa aj viaceré semináre pod vedením lektorov s medzinárodným odborným certifikátom. V rámci nich sa vyškolilo takmer 200 zdravotníckych pracovníkov. "Vďaka tomu na jednotlivých oddeleniach získali informácie o dodržiavaní zásad BFHI a benefitoch, ktoré prinášajú matke a dieťaťu, a ako ich môžu aj ďalej rozvíjať," doplnila Kalavská.

Od januára je v platnosti štandardný preventívny postup MZ SR v súlade s najnovšími odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie s názvom "Starostlivosť o matku a novorodenca podľa zásad iniciatívy BFHI – podpora vzťahovej väzby a laktácie". "Jeho súčasťou je podpora žien počas laktácie, aby čo najskôr začali s dojčením a ešte v nemocnici sa naučili správnu techniku, pretože dojčenie je základným predpokladom zdravého vývoja každého dieťaťa. Jedným z potrebných krokov je aj vzdelávanie zdravotníckych pracovníkov, aby disponovali dostatočnými znalosťami a zručnosťami vo vzťahu k podpore dojčenia," priblížil odborný garant MZ SR pre štandardné postupy Jozef Šuvada.

MZ SR zároveň ustanovilo v legislatíve mechanizmus systematického preverovania a hodnotenia dodržiavania štandardných postupov na výkon prevencie, štandardných diagnostických a terapeutických postupov, ako aj interného systému hodnotenia bezpečnosti pacienta, účinného od júna 2019.