Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva opäť hľadá šéfa novovzniknutého detenčného ústavu

Na archívnej snímke priestory Detenčného ústavu počas otvorenia Detenčného ústavu v Hronovciach. Foto: TASR Michal Svítok

Detenčný ústav v Hronovciach je prvým takýmto zariadením v krajine.

Bratislava 8. marca (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na post riaditeľa novovzniknutého detenčného ústavu v Hronovciach. Záujemcovia sa môžu prihlásiť do 27. marca. Rezort o tom informoval na webe. Na pozíciu vyhlásili výberové konanie viackrát, neprihlásil sa do nich žiaden uchádzač.

Detenčný ústav v Hronovciach je prvým takýmto zariadením v krajine. Otvorili ho koncom minulého roka. Do detenčných ústavov sa podľa platnej právnej úpravy rozhodnutím súdu umiestňujú páchatelia trestných činov, ktorí aj po výkone trestu odňatia slobody trpia duševnou poruchou a pretrváva u nich nebezpečenstvo pre spoločnosť.

O umiestnení ústavu pri Psychiatrickej nemocnici v Hronovciach sa rozhodlo ešte v roku 2008. Zariadenie vzniklo po kritike Európskeho výboru na zabránenie mučeniu a neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu (CPT), ktorý upozornil na podmienky väzňov na Slovensku.