Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva predstavil podmienky, ako sa rozdelia nemocnice

Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Reformu nemocníc prijal parlament vlani. Nemocnice sa tak rozdelia na viacero úrovní.

Bratislava 20. júna (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v pondelok predstavilo podmienky, podľa ktorých sa nemocnice v rámci reformy rozdelia na päť úrovní. "Každá nemocnica bude poznať svoj rozsah poskytovanej ústavnej starostlivosti, svoje technické vybavenie, personálne zabezpečenie, a tak bude pacient s príslušnou diagnózou hospitalizovaný presne tam, kde patrí a kde mu vedia najlepšie pomôcť," vyhlásil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Vyhláška definuje podmienky, ktoré by mali jednotlivé úrovne nemocníc spĺňať. "To znamená, aká starostlivosť sa bude v akom ústavnom zariadení poskytovať, minimálne počty výkonov, personálne zabezpečenie, materiálno-technické vybavenie, maximálne čakacie doby, indikátory kvality a iné podmienky a požiadavky na jednotlivé úrovne, ktoré budú musieť nemocnice spĺňať," spresnil rezort.

Súčasťou vyhlášky je zoznam 63 programov, ktoré bude mať každá z nemocníc ako povinné, doplnkové alebo nepovinné, definuje aj 1460 medicínskych služieb. Pre každý program sú stanovené indikátory kvality, špeciálne personálne zabezpečenie a materiálno-technické vybavenie. Vyhláška tiež stanovuje minimálne počty výkonov či čakacie doby pre medicínske služby. Komplexný materiál má byť v najbližších dňoch zaradený do medzirezortného pripomienkového konania.

Reformu nemocníc prijal parlament vlani. Nemocnice sa tak rozdelia na viacero úrovní. Úrovne nemocníc, programov a medicínskych služieb budú po novom rozdelené do kategórií a označené ako V. úroveň, IV. úroveň, III. úroveň, II. úroveň a I. úroveň, pričom V. úroveň predstavuje najvyššiu a I. najnižšiu. Prvé reálne zmeny v praxi by mali ľudia pocítiť v nemocniciach v roku 2024. Ministerstvo zdravotníctva už v minulosti viackrát zdôraznilo, že sa žiadna nemocnica rušiť nebude. Lôžka, ktoré pred pandémiou zostávali nevyužité, sa budú transformovať v horizonte niekoľkých rokov na iný typ starostlivosti.