Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva: Pri licenciách na záchranky sme neporušili zákon

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K otázke súladu slovenskej právnej úpravy týkajúcej sa výberového konania na licencie pre záchranky s európskou legislatívou sa obrátil Úrad pre verejné obstarávanie na Európsku komisiu.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR odmieta tvrdenia, že by pri prideľovaní licencií na záchrannú zdravotnú službu (ZZS) porušovalo zákon. "Pri udeľovaní licencií na ZZS sa postupovalo v zmysle zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti," uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Ministerstvo tak reagovalo na tvrdenia mimoparlamentnej strany Za ľudí, ktorá tvrdí, že v záchrankovom tendri bol obídený zákon o verejnom obstarávaní.

"Obišli zákon o verejnom obstarávaní a riadili sa údajne iným zákonom, zákonom o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. No aj tento bol porušený - pochybnosti o nezaujatosti členov výberovej komisie boli viackrát preukázané a medializované. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou pri spáchaní záchrankového tendra hrubo porušil oba zákony. Všetci by sme mali vedieť, že preskúmateľnosť akéhokoľvek rozhodnutia je jednou zo základných ústavných zásad zákonnosti v štáte," povedala v stredu odborníčka strany Za ľudí na zdravotníctvo Andrea Letanovská.

MZ SR v tejto súvislosti zdôraznilo, že transparentnosť procesov je preň prioritou a na základe medializovaných informácií v súvislosti s predmetným výberovým konaním na záchranky konal rezort okamžite. "Ministerstvo iniciovalo v rámci svojej pôsobnosti konkrétne právne kroky a podalo podanie na prešetrenie na generálnu prokuratúru," pripomenula hovorkyňa Eliášová.

K otázke súladu slovenskej právnej úpravy týkajúcej sa výberového konania na licencie pre záchranky s európskou legislatívou sa obrátil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) na Európsku komisiu (EK).

"Čo sa týka možného zrušenia tendra, podľa právneho výkladu MZ SR jeho zrušenie nie je možné a opakovane uvádzame, že ministerstvo nedisponuje zákonnou pôsobnosťou zrušiť predmetné výberové konanie. Jednotlivé subjekty, ktoré prezentujú svoje právne názory o možnosti zrušenia tendra, neiniciujú konkrétne kroky, dávajú len všeobecné vyhlásenia," zopakovala Eliášová.

Ministerstvo poukázalo aj na to, že predložilo návrh na zmenu  súčasnej právnej úpravy. "Predmetom je nastavenie takých pravidiel a postupov v procese výberového konania na obsadenie ambulancií záchrannej zdravotnej služby, ktoré nebudú vzbudzovať žiadne pochybnosti o zákonnosti, transparentnosti tohto procesu a v budúcnosti vylúčia akékoľvek podozrenia, ktoré boli v uplynulých dňoch a týždňoch v súvislosti s predmetným výberovým konaním zverejnené," dodala Eliášová.

Podľa jej slov nový spôsob kreovania výberovej komisie zaručuje do budúcnosti transparentnosť celého výberového konania okrem iných nových prvkov, aj práve prostredníctvom jej zloženia.

Výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby v polovici júna sa týkalo 328 bodov. Najviac ich získala spoločnosť LSE - Life Star Emergency. Nasledovali štátne záchranky z Bratislavy a Košíc. Dôvodom pochybností okolo tendra boli informácie denníka Sme o prepojeniach členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu. Vtedajší šéf Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Tomáš Haško zaujatosť členov komisie odmietal. Trval na tom, že tender bol v súlade s príslušnou legislatívou. Svojej funkcie sa pre kauzu vzdal.