Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva: Robíme všetko pre adekvátnu odmenu zdravotníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Slovenská komora zdravotníckych záchranárov vo štvrtok uviedla, že návrh zvýšenia miezd zdravotníckych záchranárov, ku ktorému by malo dôjsť od začiatku budúceho roka, považujú za výsmech.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR robí všetko pre to, aby boli zdravotníci adekvátne odmenení. Pre TASR to v reakcii na mzdové požiadavky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) a Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov (SKZZ) uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

"Pre korektnosť voči všetkým zainteresovaným subjektom budeme informovať po ukončení rokovaní," doplnila hovorkyňa.

SKZZ vo štvrtok uviedla, že návrh zvýšenia miezd zdravotníckych záchranárov, ku ktorému by malo dôjsť od začiatku budúceho roka, považujú za výsmech. Prezident komory František Majerský si myslí, že to môže viesť k nedostatku záchranárov, na čo doplatia hlavne občania. Poslancov Národnej rady (NR) SR vyzval, aby prijali návrh rozpočtu a nastavili také mzdové podmienky pre záchranárov a zdravotníkov, aby na Slovensku aj po pandémii zostali pracovať v zdravotníctve.

SK SaPA vyzýva vládu, aby nehlasovala za návrh štátneho rozpočtu tak, ako je navrhnutý. Potrebné je prijať taký rozpočet, ktorý prinesie priestor na dlho očakávané primerané platové ohodnotenie sestier a pôrodných asistentiek, ako aj ostatných zdravotníckych pracovníkov. V stanovisku to uviedol riaditeľ kancelárie SK SaPA Lukáš Kober.