Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva upraví podmienky výberových konaní

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Výberové konanie na post predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne kritizoval poslanec parlamentu Richard Raši.

Bratislava 23. júna (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva SR upraví podmienky pri výberových konaniach tak, že členovia komisie budú automaticky podpisovať súhlas so zverejnením svojich mien. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. Zároveň tvrdí, že výber na vedenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) sa zrealizoval transparentne.

„Ministerstvo zdravotníctva je za maximálnu transparentnosť, a preto od najbližších výberových konaní pristúpi k uvedenému kroku, aby zbytočne nedochádzalo k spochybňovaniu transparentných výberových konaní," povedala.

Eliášová zároveň komentovala, že o pozíciu vo vedení štátnej zdravotnej poisťovne prejavilo po nástupe nového vládneho kabinetu záujem historicky najvyšší počet uchádzačov. Ministerstvo pripomenulo, že člena výberovej komisie si volil aj Výbor Národnej rady SR pre zdravotníctvo. V komisii malo svoje zastúpenie aj ministerstvo financií a traja zástupcovia MZ.

Šéf rezortu Marek Krajčí (OĽaNO) sa následne stretol s každým z nich a vypočul si ich hodnotenie uchádzačov. „Za členov predstavenstva si vybral len takých uchádzačov, ktorí získali odporúčania od väčšiny členov výberovej komisie, z ktorých minimálne jeden hlas musel pochádzať od člena výberovej komisie mimo MZ SR," doplnila.

Výberové konanie na post predstavenstva VšZP kritizoval poslanec parlamentu Richard Raši. Ústne vypočutie uchádzačov na pozíciu predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa VšZP v jednej osobe realizovala päťčlenná komisia ešte druhého mája. O danú pozíciu malo záujem 24 uchádzačov, z toho 21 splnilo podmienky. Každý z členov komisie odporučil ministrovi zdravotníctva najlepších kandidátov. Na pozíciu vybrali Richarda Strapka.