Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva vydal usmernenie k hniezdam záchrany

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Nepretržite sa má kontrolovať výstup z alarmu. Má byť umiestnený na mieste, kde sa nepretržite nachádza zdravotnícky pracovník alebo službukonajúci personál.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR už zverejnilo avizované usmernenie k hniezdam záchrany. Hniezda sa majú dôsledne kontrolovať. Nové opatrenia oznámil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) po tom, ako v apríli v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave našli v hniezde záchrany mŕtveho novorodenca.

Bežnú kontrolu hniezda treba vykonať minimálne jedenkrát za 24 hodín, vyplýva z usmernenia zverejneného vo vestníku ministerstva. Počas nej treba skontrolovať funkčnosť vonkajšej žalúzie a inkubátora. "Osobnú kontrolu môže vykonať sestra, praktická sestra – asistent, sanitár alebo iný poverený pracovník," informovalo MZ. Potrebné je vykonať aj bezpečnostnú kontrolu minimálne jedenkrát za mesiac a neoznámenú jedenkrát ročne.

Nepretržite sa má tiež kontrolovať výstup z alarmu. Má byť umiestnený na mieste, kde sa nepretržite nachádza zdravotnícky pracovník alebo službukonajúci personál. "Výstup z kamery, ktorá je umiestnená v hniezde záchrany, musí byť nepretržite zobrazený na monitore v priestoroch, kde sa neustále nachádza zdravotnícky pracovník alebo službukonajúci personál," doplnil rezort.

Za dodržiavanie pracovného postupu v rozsahu poskytovania ústavnej zdravotnej starostlivosti po novom zodpovedá primár a vedúca sestra. Za postup v súvislosti s technickou prevádzkou zodpovedá zase vedúci zamestnanec technického úseku.

Rezort zdravotníctva ozrejmil, že novú legislatívu vypracoval v spolupráci s občianskym združením Šanca pre nechcených a zdravotníckymi zariadeniami.