Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Ako posúdiť zdravotný stav dieťaťa? Rezort zdravotníctva vydal manuály

Na archívnej snímke dieťa počas testovania na nový koronavírus. Foto: TASR/AP

Ak má dieťa príznaky ochorenia COVID-19, Prokopová radí, otestovať ho domácim testom a v prípade pozitívneho výsledku kontaktovať pediatra a objednať dieťa na PCR test.

Bratislava 28. januára (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR uverejnilo manuály, ktoré pomôžu rodičom zhodnotiť zdravotný stav dieťaťa. Zverejnené sú na webe rezortu zdravotníctva. TASR o tom informovala hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Manuály sú určené pre rodičov, ktorí podľa ministerstva často nevedia, ako postupovať, keď ich dieťa ochorie. "Na základe manuálu na určenie závažnosti zdravotného stavu dieťaťa rodič dokáže určiť, či postačuje domáca liečba, či treba kontaktovať lekára na ďalší deň, alebo či si zdravotný stav vyžaduje bezodkladné vyhľadanie urgentnej pomoci," vysvetlila hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová.

Príznaky ochorenia sú v materiáloch rozdelené do troch farieb - červenej, oranžovej a zelenej zóny. Na základe zaradenia dokáže rodič určiť závažnosť ochorenia a konať.

Ak má dieťa príznaky ochorenia COVID-19, Prokopová radí, otestovať ho domácim testom a v prípade pozitívneho výsledku kontaktovať pediatra a objednať dieťa na PCR test. "Pozitívne testované dieťa s príznakmi musí mať pokojový režim, dostatočný príjem tekutín a zdravú stravu," doplnila.

Komplexné rady, odporúčania a informácie od detských lekárov môžu nájsť rodičia aj na stránke www.pediatridetom.sk.