Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva:Všeobecní lekári by mohli predpisovať viac liekov

Ilustračné foto Foto: TASR

Na potrebu zmeny v podmienkach predpisovania liekov nedávno poukazovala aj Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS).

Bratislava 20. júna (TASR) - Všeobecní lekári by mohli predpisovať viac liekov. V súčasnosti pre viaceré kategorizačná komisia odobrila zrušenie preskripčného obmedzenia. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pre TASR deklarovalo, že má pozitívny postoj k postupnému uvoľneniu podmienok predpisovania vybraných skupín liekov.

"Kategorizačná komisia pre lieky väčšinovým hlasovaním schválila podnet hlavnej odborníčky MZ pre všeobecné lekárstvo Adriany Šimkovej na zrušenie preskripčného obmedzenia pre vybrané skupiny liekov - escitalopram, celekoxib, hypolipidemiká," spresnil komunikačný odbor rezortu.

Rezort má podľa neho pozitívny postoj k postupnému uvoľneniu vybraných skupín liekov pre praktických lekárov. "Tento proces, ako aj výber liekov, je v kompetencii hlavnej odborníčky MZ SR a jednotlivých odborných spoločností a predchádza stanovisku MZ SR," doplnil.

Na potrebu zmeny v podmienkach predpisovania liekov nedávno poukazovala aj Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS). Zdôrazňovala potrebu zrušenia preskripčných obmedzení pri liekoch na liečbu vysokého krvného tlaku a porúch látkovej výmeny tukov. Argumentovala, že všeobecní lekári majú už niekoľko rokov kompetencie diagnostikovať a liečiť pacientov s týmito ochoreniami, avšak bez možnosti predpisovať im všetky lieky.

Aktuálne zmeny uvítala prezidentka Slovenskej Slovenskej kardiologickej spoločnosti (SKS) Eva Goncalvesová. Verí, že kardiológov odbremenia. "Stane sa tak, ak všeobecní lekári budú ochotní predpisovať všetky lieky, ktoré môžu, a nielen tie, ktoré sami indikovali," dodala.