Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Ministerstvo: Rozhodnutie o chemickej interrupcii je na novej vláde

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Rozhodnutie o zavedení takzvanej potratovej tabletky alebo o zachovaní súčasného status quo bude na novej politickej reprezentácii, uviedli pre TASR z komunikačného oddelenia rezortu zdravotníctva.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Kresťanskí demokrati odmietajú návrh na zavedenie chemickej interrupcie na Slovensku. Pripravuje ho podľa nich rezort zdravotníctva. Ten reaguje, že rozhodnutie je na novej vláde. Vyplýva to z vyjadrení KDH a Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

"Rozhodnutie o zavedení takzvanej potratovej tabletky alebo o zachovaní súčasného status quo bude na novej politickej reprezentácii," uviedli pre TASR z komunikačného oddelenia rezortu.

Na Slovensku sa treba podľa KDH zaoberať tým, ako zvrátiť klesajúcu pôrodnosť. Nesúhlasí s tým, aby sa riešilo uľahčenie prístupu k ukončeniu života nenarodených detí. "Každej žene musíme zabezpečiť čo najlepšie podmienky na dôstojný život tak, aby o umelom potrate nemusela ani uvažovať," skonštatoval podpredseda hnutia Marián Čaučík.

Kresťanskí demokrati nesúhlasia s tvrdeniami, že medikamentózna forma potratu je zdravšia a bezpečnejšia. "Potratová tabletka neznižuje výrazným spôsobom riziká a komplikácie pri umelom ukončení tehotenstva. Riziko silného krvácania, pokračujúceho tehotenstva alebo pozostatkov plodu v maternici je dokonca vyššie ako pri klasickom chirurgickom ukončení tehotenstva," dodal Peter Stachura z KDH.

Možnosti chemickej interrupcie na Slovensku sa chcel venovať minister zdravotníctva Michal Palkovič, avizoval to v máji. Danú formu potratu vtedy označil za menej rizikovú metódu. Zdôraznil, že ide o medicínsku otázku, ktorej musí predchádzať široká odborná diskusia.