Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort životného prostredia chce zneškodniť PCB látky na Zemplíne

Na snímke dočasne poverený minister životného prostredia SR Ján Budaj. Foto: TASR Martin Baumann

Envirorezort požaduje prevzatie kontajnerov s hmotnosťou 150,7 tony z pozemku, kde sú dočasne uložené. Následne by sa mali previezť do zariadenia na zneškodnenie či dekontamináciu odpadov.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR spustilo prípravné trhové konzultácie na zariadenie na zneškodnenie či dekontamináciu nebezpečných odpadov obsahujúcich PCB látky z areálu Chemko Strážske. Na ich základe určí podmienky verejného obstarávania. Záujemcovia sa môžu zapojiť do 17. apríla. Vyplýva to z oznámenia na stránke Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

"Účelom predbežných trhových konzultácií je informovanie trhu o opise predmetu zákazky a predovšetkým overenie reálnosti, objektívnosti a primeranosti požiadaviek na plnenie predmetu zákazky u relevantných a skúsených hospodárskych subjektov tak, aby následné verejné obstarávanie podporovalo otvorenú hospodársku súťaž," vysvetlilo ministerstvo v oznámení.

Envirorezort požaduje prevzatie kontajnerov s hmotnosťou 150,7 tony z pozemku, kde sú dočasne uložené. Následne by sa mali previezť do zariadenia na zneškodnenie či dekontamináciu odpadov. Zariadenie by malo mať platné súhlasy na druhy odpadov ako hydraulické oleje obsahujúce PCB, izolačné oleje alebo oleje s PCB, dielce obsahujúce PCB či transformátory a kondenzátory s PCB.

"V prípade zneškodnenia/dekontaminácie nebezpečných odpadov v inom členskom štáte Európskej únie je potrebné predložiť všetky náležitosti oznámenia o udelenie súhlasu na cezhraničnú prepravu nebezpečných odpadov," poukázalo MŽP. Je tiež potrebné preukázať, že krajina nebude namietať voči takejto preprave nebezpečných odpadov.

Nebezpečné látky z lokality Ošipáreň boli uložené do 15 ADR kontajnerov s objemom 20 kubických metrov a dvoch kusov prepravných kontajnerov s objemom 25 kubických metrov. "Nebezpečné látky sa nakladali do kontajnerov vo svojich pôvodných obaloch, z ktorých bola časť v kompaktnom a časť v skorodovanom stave," priblížilo ministerstvo.

Pri zneškodňovaní nebezpečných látok, ktoré boli uskladnené v železných sudoch, je podľa MŽP potrebné pri zneškodnení či dekontaminácii počítať aj so zvyškami sudov.

Uloženie stoviek ton toxických PCB látok v areáli bývalého štátneho podniku Chemko Strážske nebolo oficiálne potvrdené desaťročia. Stalo sa tak až po tom, ako spoločnosť išla do likvidácie a priemyselný areál bol podrobený kontrole štátnych orgánov. Skorodované sudy s týmto odpadom sa našli aj na susedných pozemkoch. Koncom roka 2021 bolo z ošipárne v zvernici Orlová pri niekdajšom závode odstránených a uložených do kontajnerov približne 150 ton PCB látok a ďalšieho nebezpečného odpadu.