Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort životného prostredia eviduje viac ako 100 havarijných zosuvov

Na snímke budova Ministerstva životného prostredia SR na Námestí Ľudovíta Štúra v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Preventívne a manažmentové opatrenia si vyžiadajú 37,8 milióna eur.

Bratislava 8. januára (TASR) – Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR eviduje viac ako 100 havarijných zosuvov svahov či pôdy, ktoré ohrozujú životy ľudí, majetok, ako aj životné prostredie. Postihnuté sú nimi najmä územia Prešovského, Košického a Žilinského kraja. Vláda vo štvrtok (7. 1.) schválila program prevencie a manažmentu zosuvných rizík na obdobie rokov 2021 až 2029. Preventívne a manažmentové opatrenia si vyžiadajú 37,8 milióna eur.

"Väčšina z nich bude hradená z európskych fondov. Havarijné zosuvy, ktoré vznikajú predovšetkým pre extrémne zrážky, ohrozujú ľudí v mnohých oblastiach Slovenska," uviedlo ministerstvo životného prostredia, ktoré predstavilo plán na zníženia rizika ohrozenia.

Dokument, ktorý schválila vláda, zahŕňa 51 lokalít, ktoré sú navrhnuté na sanáciu a následné monitorovanie. Zoradené sú do troch skupín podľa priority riešenia. Medzi lokality s najvyššou prioritou patria svahové deformácie v mestských častiach Prievidze - Veľká Lehôtka a Hradec, zosuvy v Nižnej Myšli (okres Košice), zosuv na Horárskej ulici v Prešove, starý zosuv v Handlovej či druhá etapa sanácie skalného brala pod hradom Strečno.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) tvrdí, že k úspešnému riešeniu zosuvov je nevyhnutná zainteresovanosť a spolupráca ministerstva so samosprávou, vlastníkmi ohrozených nehnuteľností, respektíve s orgánmi štátnej správy.