Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezorty kultúry a školstva pripravili pre deti špeciálne predstavenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Slovenské národné divadlo uvedie činohernú hudobnú rozprávku Pavla Dobšinského Mechúrik-Koščúrik v úprave a réžii Juraja Bielika a Antona Korenčiho.

Bratislava 1. júna (TASR) - Pri príležitosti utorkového Medzinárodného dňa detí ponúkajú ministerstvá kultúry a školstva pre deti špeciálne online divadelné predstavenia. Školáci si môžu po 11.00 h pozrieť hudobnú rozprávku Mechúrik-Koščúrik v podaní Slovenského národného divadla, skrátenú verziu opery Bastien a Bastienka Štátneho komorného orchestra Žilina alebo orchestrálnu suitu Modesta Petroviča Musorgského Obrázky z výstavy zo Slovenskej filharmónie. TASR o tom informovali z tlačových odborov ministerstiev.

"Chcela by som zablahoželať deťom k ich dnešnému Medzinárodnému dňu detí. Verím, že si tento deň, ako aj naše online predstavenia užijú. Budeme zároveň veľmi radi, keď ich zážitok z týchto predstavení inšpiruje na cestu za kultúrou aj osobne,” skonštatovala ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS) prosí učiteľov, aby si predstavenia pozreli v škole počas vyučovania. „Ja som sa na Deň detí v detstve tešil, pretože sme vždy dostali darček, neskúšali nás a takisto sme sa ani nemuseli učiť. Preto sme takýto deň pripravili aj pre vás. Užite si dnešný deň, nech je len váš,“ odkázal všetkým deťom.

Špeciálny umelecký program určený pre deti bude prístupný od 11.00 h. Následne od 12. hodiny si už bude možné kedykoľvek počas zvyšku dňa tieto programy pozrieť.

Slovenské národné divadlo uvedie činohernú hudobnú rozprávku Pavla Dobšinského Mechúrik-Koščúrik v úprave a réžii Juraja Bielika a Antona Korenčiho (https://youtu.be/xvm7VaT3Xno).

Štátny komorný orchester Žilina odohrá skrátenú verziu opery Wolfganga Amadea Mozarta Bastien a Bastienka pod taktovkou dirigenta Daniela Simandla s moderátorom Martinom Vanekom a s áriami preloženými do slovenčiny (https://youtu.be/FaANr2m8J70).

Slovenská filharmónia prinesie orchestrálnu suitu Modesta Petroviča Musorgského Obrázky z výstavy pod taktovkou dirigenta Lukáša Pohůnka a s moderátorom Vanekom. (https://stream.filharmonia.sk/video/?v=KS202106011100).