Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezorty rokujú o poskytovaní a financovaní dlhodobej starostlivosti

Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

V oblasti financovania starostlivosti v hospicoch a zariadeniach sociálnych služieb sa podľa Petrovej už konajú rokovania pod vedením štátnych tajomníkov oboch rezortov.

Bratislava 2. júla (TASR) – Zabezpečenie starostlivosti o dlhodobo chorých je pre vládu SR jednou z priorít a v programovom vyhlásení vlády (PVV) sa zaviazala realizovať reformu dlhodobej starostlivosti. TASR to potvrdili hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová a Barbora Petrová z tlačového a komunikačného odboru Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

V oblasti financovania starostlivosti v hospicoch a zariadeniach sociálnych služieb sa podľa Petrovej už konajú rokovania pod vedením štátnych tajomníkov oboch rezortov. Problematiku dlhodobej a paliatívnej starostlivosti plánujú ministerstvá intenzívne riešiť a na základe diskusie s odborníkmi realizovať ďalšie kroky.

„V PVV sme sa zaviazali, že podporíme vznik paliatívnych oddelení, paliatívnych konziliárnych služieb, paliatívnych ambulancií v ústavnej zdravotnej starostlivosti a pokrytie komplexných paliatívnych potrieb mobilnými a kamennými hospicmi,“ uviedla Eliášová.

Vláda SR chce podľa programového vyhlásenia tiež vytvoriť podmienky na poskytovanie sociálnych služieb na komunitnom princípe, aby mohol človek čo najdlhšie zotrvať vo svojom prirodzenom prostredí a nový, zákonom upravený systém dlhodobej zdravotno-sociálnej starostlivosti, ktorý zabezpečí plynulý prechod z akútnej zdravotnej starostlivosti do dlhodobej starostlivosti.

„Ako jeden z predpokladov prevencie kolapsu systému sociálnych služieb zabezpečí vláda SR lepšie finančné podmienky, celoživotné vzdelávanie a zvýšenie statusu a ochrany pre pracovníkov v pomáhajúcich profesiách vrátane neformálnych opatrovateľov,“ deklaruje vláda v PVV.

„Zároveň sa vláda vo svojom programovom vyhlásení zaviazala predložiť nový zákon o sociálnych službách, ktorým sa zavedie adresná forma ich spolufinancovania prostredníctvom príspevku na odkázanosť,“ uviedla Petrová. S tým súvisí aj cieľ pripraviť jednotný posudkový systém.

Pripomína, že cieľom je zvýšiť kvalitu života osôb odkázaných na pomoc iných a umožniť ich zotrvanie v prirodzenom rodinnom prostredí so zabezpečením ich adekvátnej podpory a adresnej pomoci.