Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezorty zdravotníctva V4 posilnili spoluprácu

Maďarský minister pre ľudské zdroje Zoltán Balog, archívna snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Maďarský minister rezortu ľudských zdrojov Zoltán Balog zdôraznil, že dôležitou oblasťou spolupráce krajín vyšehradského zoskupenia je napríklad spoločná lieková politika.

Budapešť 23. februára (TASR) - Vyhlásenie o prehĺbení spolupráce v boji proti nenákazlivým chronickým ochoreniam, zdravotným rizikám spôsobeným stravovaním a proti nadváhe detí podpísali v piatok v Budapešti predstavitelia rezortov zdravotníctva krajín Vyšehradskej štvorky (V4).

Podľa agentúry MTI maďarský minister rezortu ľudských zdrojov Zoltán Balog zdôraznil, že dôležitými oblasťami spolupráce krajín vyšehradského zoskupenia sú spoločná lieková politika, rozvoj základnej lekárskej opatery, ale aj boj proti ochoreniam, ktoré súvisia so stravovaním.

"Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko už urobili prvé kroky smerom k spolupráci v referencovaní cien liekov, k spoločnému zaobstarávaniu vakcín a prístupu k inovatívnym liekom,"
povedal Balog po konferencii, na ktorej sa zúčastnili český minister zdravotníctva Adam Vojtěch, poľský zástupca ministra zdravotníctva Zbigniew J. Król a štátny tajomník slovenského ministerstva zdravotníctva Stanislav Špánik.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)