Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. Fico reagoval na výhrady k referendovej otázke o odchode vlády

Na archívnej snímke Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR - Jakub Kotian

Argument, že vláda musí mať štvorročné obdobie, je autoritársky a nedemokratickým, uviedol Fico.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová si vymyslela figový list v podobe podania na Ústavný súd (ÚS) SR. Úmyselne nevyhlásila referendum o predčasných voľbách na 29. októbra, keď sa konajú aj spojené komunálne a regionálne voľby, lebo vedela, že by bolo úspešné. Tvrdí to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico s tým, že hlava štátu uprednostnila cudzie záujmy a Igora Matoviča (OĽANO) pred záujmami Slovenska.

"Neviem, čo je protiústavné na otázke, v ktorej si ľudia želajú odchod rozbitej, neschopnej a protislovenskej vlády. Argument, že vláda musí mať štvorročné obdobie, je autoritársky a nedemokratickým," uviedol Fico. Podotkol, že prezidentka môže hľadať právnické kľučky a vyhovárať sa, no referendum mohla vyhlásiť na záver októbra. Argumentuje, že petičné otázky poznala od júna a na overenie počtu podpisov potrebovala krátku dobu. Naďalej považuje predčasné voľby za jediné riešenie, ako vyviesť krajinu z marazmu.


Aj podľa mimoparlamentnej SNS prezidentka opätovne ignoruje viac ako 350.000 podpisov a naťahuje proces referenda. "Umelo predlžuje agóniu tejto vlády. Zuzana Čaputová nie je prezidentkou všetkých občanov SR. Polarizuje spoločnosť. Svojím rozhodnutím ukázala, že v krízových situáciách nezvláda svoj prezidentský úrad," tvrdí strana.

Hlas-SD hovorí o pokračovaní nedobrej tradície, keď sa prezidentka obracia na ÚS s uplatnením základného demokratického práva občanov v referende. "Najrýchlejšou cestou k predčasným parlamentným voľbám je čo najrýchlejšia zmena ústavy, ktorá ich umožní - či už prostredníctvom referenda, alebo rozhodnutím parlamentu," uviedol s tým, že ak parlament zmenu ústavy schváli z vlastnej vôle, bude to možno rýchlejšie než referendum. Opätovne vyzýva parlamentné strany na schválenie zmeny ústavy.

"Koaličné hádky, ktoré kabinet Eduarda Hegera doviedli k menšinovému vládnutiu, sa skôr či neskôr skončia predčasnými voľbami, ktoré však musia byť vypísané v súlade s ústavou. O verdikt ÚS SR sa jednoznačne musí oprieť aj prezidentka, a to i napriek tomu, že so stopercentnou istotou bude čeliť útokom iniciátorov referenda," poznamenal predseda republikovej rady Aliancie László Sólymos. V súvislosti s menšinovou vládou dodal, že bude len zbožným želaním presadiť návrhy jej odborných nominantov, navyše ak v nej sedí Matovič.

Prezidentka vypíše referendum týkajúce sa predčasných volieb minimálne s jednou otázkou. Určite v ňom bude otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR, referendom alebo rozhodnutím parlamentu, a o vypísaní predčasných volieb. Za spornú považuje otázku týkajúcu sa požiadavky na podanie demisie vlády, preto sa s ňou obráti na ÚS. Podčiarkla tiež, že otázka neznamená automaticky aj predčasné voľby.

Predstavitelia Smeru-SD odovzdali koncom augusta v Prezidentskom paláci 406.039 podpisov za vyhlásenie referenda o páde vlády a zmene Ústavy SR. Parlamentná aj mimoparlamentná opozícia by chcela cez referendum dosiahnuť predčasné voľby.