Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Pri rozhodnutiach rezortu treba zohľadniť aj vplyv na hospodársky rast

predseda vlády SR Robert Fico (vpravo) a minister životného prostredia SR Peter Žiga. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na záver dnešného kontrolného dňa na ministerstve životného prostredia to povedal premiér Robert Fico.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Pri všetkých rozhodnutiach Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR bude potrebné zohľadňovať aj to, aký budú mať vplyv na hospodársky rast a úroveň života našich občanov. Na záver dnešného kontrolného dňa na ministerstve to povedal premiér Robert Fico.

Predseda vlády zdôraznil, že pri rozhodnutiach envirorezortu je dôležitá rovnováha medzi environmentálnym, sociálnym i hospodárskym aspektom. Za mimoriadne dôležité považuje to, aký budú mať tieto rozhodnutia efekt na hospodársky rast v roku 2013. "Bez hospodárskeho rastu, bez tvorby hodnôt nebude mať Slovensko finančné zdroje na to, aby robilo sociálnu politiku a venovalo sa takým aktuálnym témam, ako sú napríklad teraz učitelia," uviedol Fico.

Slovensko sa podľa jeho slov musí v tejto súvislosti poučiť zo súčasnej situácie v Európe, ktorá vplyvom prísnych opatrení v oblasti ochrany ovzdušia stratila atraktivitu a konkurencieschopnosť pre niektoré typy podnikateľských aktivít.

Ďalšou nosnou témou stretnutia počas kontrolného dňa bola otázka čerpania eurofondov. Premiér spomenul, že spolu s rezortným ministrom hovorili o niektorých restoch, ktoré musí v tejto oblasti v rámci životného prostredia SR dohnať. "Málokto napríklad vie, že ešte v roku 2003 pred vstupom do únie sme sa zaviazali, že v roku 2015 budú mať všetky obce nad 2000 obyvateľov čistiareň odpadových vôd a kanalizáciu," povedal Fico. Slovensko má podľa jeho informácií v tejto oblasti dlh 1,1 miliardy eur.



Minister životného prostredia Peter Žiga v tejto súvislosti uviedol, že sa bude musieť uskutočniť debata na úrovni vlády a ministerstva financií, akým spôsobom bude možné tieto deficity vyrovnať. Žiga takisto podporil premiérove slová o environmentálnom, sociálnom a hospodárskom aspekte rozhodnutí envirorezortu. "Všetky strategické materiály, ktoré bude ministerstvo pripravovať, budú zohľadňovať tieto tri piliere," uviedol Žiga.



V súvislosti s čerpaním eurofondov dodal, že tento rok ministerstvo plní Operačný program životné prostredia podľa plánu, v roku 2013 sa očakáva čerpanie vo výške 400 miliónov eur.

Premiér na brífingu ocenil stabilizáciu rezortu. Podľa jeho slov prišiel minister Žiga do rezortu, ktorý nebol v dobrej kondícii. "Oceňujem, s akou vervou sa minister a jeho tím pustil do riešenia "všetkých nášľapných mín, ktoré tu boli," uviedol Fico a vyjadril presvedčenie, že minister sa už môže pustiť do riešenia koncepčných záležitostí.

Medzi tie zaradil predseda zboru poradcov premiéra a poslanec NR SR Vladimír Faič vytvorenie koncepcie trvalo udržateľného rozvoja a koncepcie ochrany prírody.