Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

R.FICO: Pod menom Kaník si ľudia predstavia ´sociálneho netvora´

Robert Fico Foto: TASR/Štefan Puškáš

Premiér prirovnal množstvo pravicových strán k svorke, ktorá vo voľbách útočí na Smer-SD.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Pod menom Ľudovít Kaník si ľudia predstavia "sociálneho netvora" a pravica urobila chybu, keď ho v Banskobystrickom kraji kandidovala. Dôsledkom tejto chyby je, že sa do druhého kola regionálnych volieb dostal radikálny politik Marián Kotleba. V dnešnej relácii RTVS O päť minút dvanásť to povedal premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Voľby v druhom kole suverénne vyhrá Vladimír Maňka," povedal na margo očakávaného výsledku ľavicového kandidáta v druhom kole volieb. "Nerobme reklamu niečomu, čo na Slovensku nechceme," komentoval premiér mediálny záujem o Kotlebu.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár prirovnávanie Kaníka a "sociálnemu netvorovi" odmietol. Dodal, že v Banskobystrickom kraji pravica jednoducho nemala silnejšieho kandidáta."Kaník robil kampaň dlho, sedem mesiacov, mohol to 'prepáliť'," odhadol Bugár.

V Trnavskom kraji sa do druhého kola prebojoval predseda SMK József Berényi. "Lepšie by to bolo, keby bol v trnavskom kraji postúpil do druhého kola József Nagy (Most-Híd)," priznal Bugár. Napriek tomu je ochotný odporučiť svojim voličov, aby Berényiho volili.

Predseda KDH Ján Figeľ poznamenal, že jeho strana Ľudovíta Kaníka nepodporovala, ak by však SDKÚ-DS predložila iného kandidáta, dohoda o spolupráci by bola priechodnejšia. "KDH podporovalo a podporuje Vladimíra Maňku. Odmietam obrazy, že Kaník je sociálny netvor, ale je pravda, že podporu KDH nezískal," povedal Figeľ.

Na margo neúspechu kandidáta KDH Jána Hudackého v Prešovskom kraji Figeľ povedal, že je vždy ťažké súperiť s aktuálnym predsedom VÚC. "Som presvedčený, že Ján Hudacký bol dôstojným súperom. Tí, ktorí sú županmi, majú určitú výhodu. Nepovažujem to za prehru, ktorá by znamenala koniec. Ak by sme neponúkli kandidáta, lebo máme silného súpera, to by bola prehra," povedal.

V Nitre KDH bojovalo o posty poslancov v koalícii so Smerom-SD, podporu však nevyslovilo ani jednému z kandidátov na post predsedu kraja. "KDH zatiaľ nepodporilo v Nitre žiadneho kandidáta. Dohodu na posty poslancov sme dodržali," povedal Figeľ. Do druhého kola nitrianskych volieb postúpil Milan Belica (Smer-SD, SNS, ASV) a Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd, Nova, SMK, OKS). "Šanca Belicu na zvolenie je veľmi vysoká," odhadol premiér.

Spokojný je aj s kampaňou a vystupovaním Moniky Flašíkovej Beňovej (Smer-SD), ktorá postúpila do druhého kola v Bratislave. "Sme spokojní s tým, ako naša kandidátka vystupovala, aký ponúkla program. Ale nerád by som riedil úspech Smeru-SD tým, že nám ide kandidátka z druhého miesta," povedal Fico. Bugár reagoval, že kandidát pravice Pavol Frešo dosiahol v Bratislave takmer 50 percent hlasov a v druhom kole je favoritom. "Keby NOVA nekandidovala Krajcera, Frešo v prvom kole vyhrá. Ale aj tak je to úspech," povedal.

Premiér prirovnal množstvo pravicových strán k svorke, ktorá vo voľbách útočí na Smer-SD. "Upozorňujem vás, že jeleň, ktorého táto svorka naháňa, je vo veľmi dobrej kondícii," odkázal pravicovým kolegom.