Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Riadenie činností SITCEN-u má byť operatívnejšie a flexibilnejšie

Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) prichádzajú na 16. rokovanie vlády SR v Bratislave 14. februára 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) v predloženom materiáli pripomína, že pôvodný štatút poskytuje pomerne minimalistický priestor na zmeny v riadení odboru SITCEN.

Bratislava 14. februára (TASR) – Riadenie činností Situačného centra SR (SITCEN), ktoré v rámci Bezpečnostnej rady (BR) SR pomáha vyhodnocovať bezpečnostnú situáciu, bude operatívnejšie a flexibilnejšie. Zmenu štatútu SITCEN-u, ktorý má flexibilnejšie reagovať na aktuálne bezpečnostné otázky a hrozby, schválila na stredajšom rokovaní vláda.

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) v predloženom materiáli pripomína, že pôvodný štatút poskytuje pomerne minimalistický priestor na zmeny v riadení odboru SITCEN, keďže presne definuje nielen požiadavky kladené na zamestnancov odboru a ich celkový počet, ale i rozsah ich činnosti. "Vzhľadom na skutočnosť, že pôvodný štatút Situačného centra SR bol prijatý ešte v roku 2016, ako i rozsah zmien, navrhuje sa prijať nový štatút," argumentoval predkladateľ.

Dodáva, že predložený návrh štatútu rešpektuje všetky zákonné požiadavky a limity a zároveň pôvodné kompetencie a činnosti odboru zachováva v plnom rozsahu.