Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Riaditeľ dubnickej väznice navrhol súdu prepustenie Bašternáka

Na archívnej snímke odsúdený podnikateľ Ladislav B. Foto: TASR - Pavol Zachar

Pri rozhodovaní o podmienečnom prepustení súd prihliada aj na povahu spáchaného trestného činu a na to, v akom ústave na výkon trestu odsúdený trest vykonáva.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Okresný súd Trenčín sa bude 15. novembra na verejnom zasadnutí zaoberať návrhom na podmienečné prepustenie odsúdeného Ladislava Bašternáka z väzenia. Podmienečné prepustenie navrhol riaditeľ Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Dubnici nad Váhom, kde si Bašternák odpykáva trest. Informoval o tom hovorca Krajského súdu Trenčín Roman Tarabus.

Takýto postup umožňuje Trestný poriadok v prípade, že osoba odsúdená za zločin si odpykala už polovicu trestu. Tarabus pripomenul, že súd môže odsúdeného podmienečne prepustiť z výkonu trestu odňatia slobody, ak sú splnené súčasne tri zákonné podmienky. Prvá podmienka je formálna, a to, že odsúdený musí vykonať takú časť uloženého trestu, ako stanovuje zákon.

Druhou podmienkou je, aby odsúdený svojím správaním a plnením svojich povinností vo výkone trestu odňatia slobody preukázal polepšenie. "Na skúmanie splnenia tejto podmienky slúžia súdu hodnotenia odsúdeného z výkonu trestu odňatia slobody a z výkonu väzby. No a napokon súd posudzuje splnenie tretej podmienky, teda či od odsúdeného možno očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život. Ide v podstate o vyslovenie prognózy na základe zhodnotenia všetkých podstatných skutočností týkajúcich sa odsúdeného," vysvetlil Tarabus.

Pri rozhodovaní o podmienečnom prepustení súd prihliada aj na povahu spáchaného trestného činu a na to, v akom ústave na výkon trestu odsúdený trest vykonáva.

Bašternáka v kauze neodvedenia dane a poistného odsúdil v marci 2019 trojčlenný senát odvolacieho Krajského súdu v Bratislave na nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody. Bašternákovi zároveň prepadol majetok v prospech štátu, keďže spôsobil škodu v značnom rozsahu.