Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Prezidentka pozvala šéfku CERN-u na Slovensko

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred) pózuje so slovenskými vedcami počas jej návštevy v sídle Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) 21. mája 2022 v Ženeve. Foto: TASR - Lenka Farkašová

Šéfka CERN-u podľa nej ocenila slovenských vedcov, ktorí v organizácii pracujú, študentov i spoluprácu so SR.

Ženeva 21. mája (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová pozvala generálnu riaditeľku Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN), taliansku fyzičku Fabiolu Gianottiovú na návštevu Slovenska. Šéfka CERN-u podľa nej ocenila slovenských vedcov, ktorí v organizácii pracujú, študentov i spoluprácu so SR.

Slovenská hlava štátu si v sobotu v podzemí CERN-u prezrela najväčší urýchľovač častíc na svete. "Som ohromená z toho byť priamo pri tom, kde sa robia tie najzásadnejšie experimenty o tom, ako vznikol náš vesmír," poznamenala Čaputová. CERN je podľa nej unikátne pracovisko, kde spolupracujú mnohé krajiny sveta. Výskumy vedcov sú využívané v medicíne, IT sektore a rôznych iných oblastiach.
Na snímke slovenskí vedci pracujúci v CERN-e počas návštevy prezidentky SR Zuzany Čaputovej v sídle Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) 21. mája 2022 v Ženeve.
Foto: TASR - Lenka Farkašová

Vedu a výskum je potrebné na Slovensku viac financovať, povedala Čaputová. Rozprávala sa s vedcami a mnohí majú kontakt so Slovenskom. Vyučujú napríklad na vysokých školách, kde inšpirujú študentov, aby prišli do CERN-u buď na doktorandské štúdium, alebo nabrať skúsenosti. "Prepojenie s naším biznisom úzko súvisí, aby sme to, čo sa tu objaví, aj slovenskými vedcami, mohli čo najviac využiť na Slovensku," podotkla Čaputová.

CERN je medzinárodná organizácia, ktorej hlavnou misiou je výskum v oblasti jadrovej a časticovej fyziky. Nachádza sa v blízkosti Ženevy, priamo na hraniciach medzi Švajčiarskom a Francúzskom. Inštitúcia je domovom najväčšieho urýchľovača častíc na svete LHC.