Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Riaditeľka DSS sa bráni proti odvolaniu, zamestnanci ju podporujú

Takmer 50 ľudí protestovalo proti odvolaniu riaditeľky domova dôchodcov v Tornali. Foto: TASR/Ján Siman

Riaditeľka je na nútenej dovolenke, pokiaľ o nej nerozhodnú poslanci. Tvrdí, že nespôsobila nič z toho, čo je uvedené v dôvodoch na odvolanie. Zamestnanci ju dnes podporili protestom pred budovou DSS.

Rimavská Sobota 25. októbra (TASR) - Po proteste zamestnancov proti odvolaniu riaditeľky Domova sociálnych služieb (DSS) v Tornali sa dnes riaditeľka zariadenia, Andrea Gálová, stretla so zástupcami médií v Rimavskej Sobote. Momentálne je totiž na nariadenej dovolenke, pretože zastupiteľstvo banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa má v pondelok zaoberať aj jej odvolaním z funkcie. Gálová však toto konanie považuje za neopodstatnené.

Andrea Gálová pracuje vo funkcii riaditeľky DSS v Tornali šesť rokov. Počas jej pôsobenia úrad BBSK financoval kompletnú rekonštrukciu budovy. "Keď som sem nastúpila, zariadenie som prevzala v nevyhovujúcom stave. Počas vedenia úradu BBSK pánom Milanom Murgašom sme ho prebudovali na DSS, na zariadenie nadštandardného charakteru s kvalitatívnymi podmienkami poskytovania sociálnych služieb o čom svedčia životné podmienky klientov a zamestnancov. Za uplynulých 5 a pol roka bola aktívna spolupráca so zriaďovateľom a aj s terajšími zástupcami BBSK. Teraz ma plánujú odvolať za rad údajných sťažností, ktoré mi neboli predložené k nahliadnutiu, neboli zákonne prešetrené a nemohla som sa k nim vôbec vyjadriť," povedala Gálová.

Jedným z dôvodov na odvolanie riaditeľky DSS v Tornali má byť údajný konflikt so zamestnankyňou so sociálneho úseku. "Dala podnet na úrad BBSK, v ktorom tvrdí, že som ju fyzicky napadla a spôsobila jej podliatiny. Úrad to začal vyšetrovať, ako by bol v úlohe orgánu činného v trestnom konaní. Podala som preto podnet na políciu pre krivé obvinenie. Údajne poškodená kolegyňa však v tejto veci odmietla pre políciou vypovedať. Za posledný rok som sa stala terčom osočovania a útokov, ktoré poškodzujú tak moje meno, ako aj ľudskú dôstojnosť. Bez ohľadu na výsledok rokovania zastupiteľstva BBSK budem žiadať o opätovné prešetrenie údajných sťažností voči mojej osobe, žiadam obnovu trestno-právneho konania z krivého obvinenia a podám žalobu na osoby, ktoré ma ohovárali, osočovali a ponižovali," dodala riaditeľka DSS v Tornali.

Úrad BBSK sa k situácii v DSS v Tornali nateraz odmieta vyjadriť. "Návrh na odvolanie riaditeľky predloží predseda BBSK poslancom v pondelok a tam budú uvedené aj dôvody, pre ktoré bol návrh podaný," povedal hovorca BBSK Peter Hajnala.