Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Richter: Absolventi odborného vzdelávania majú väčšiu šancu uplatnenia

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR - Martin Baumann

Vláda sa mala podľa poslankyne Verešovej na problém nezamestnanosti mladých včas pripraviť, pretože veľa mladých ľudí odchádza za prácou do zahraničia, najmä vo veku do 25 až 30 rokov.

Bratislava 22. januára (TASR) - Absolventi odborného vzdelávania majú väčšiu perspektívu uplatniť sa na trhu práce. "Napríklad u nás sa odborné vzdelávanie pohybuje na úrovni 30 %, v Poľsku je to cez 50 %," uviedol to dnes v relácii RTVS O 5 minút 12 minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Smer-SD) na margo riešenia nezamestnanosti mladých ľudí, v diskusii s opozičnou poslankyňou Národnej rady (NR) SR Annou Verešovou (OĽaNO-NOVA).

Podľa Verešovej sú mladí ľudia - absolventi škôl ohrozenou skupinou na trhu práce. "Vieme, že každý piaty mladý človek na Slovensku je nezamestnaný. Myslím si však, že na toto bolo potrebné myslieť už v nejakej koncepcii, v nejakej vízii," podotkla Verešová s tým, že nezamestnanosť mladých nie je problémom posledných dní, ale je problémom známym už desaťročie.

Vláda sa mala podľa nej na problém nezamestnanosti mladých včas pripraviť, pretože veľa mladých ľudí odchádza za prácou do zahraničia, najmä vo veku do 25 až 30 rokov. "Evidentne tu vidíme, že vláda nepripravila nejakú dlhodobú koncepciu. Mám presvedčenie, že s nástrojmi na riešenie nezamestnanosti akoby strieľate naslepo. Nevidím tu analýzy, nevidím koncepcie," poznamenala smerom k Richterovi.

Štát sa podľa nej málo venuje, respektíve nevenuje ohrozeným skupinám na trhu práce, najmä invalidom, osamelým matkám, ženám pred dôchodkom. Mnohí, najmä starší ľudia sa podľa nej nemôžu vo vyššom veku zamestnať aj pre oslabené zdravie.

"My sme v situácii, keď máme čo prezentovať, ponúkame výsledky, nebudeme obťažovať verejnosť analýzami a presným dešifrovaním stratégií. Za minulý rok sa zaznamenal pokles nezamestnaných o 59.000 ľudí, aj mladých," oponoval Richter s tým, že aj vyššie územné celky ako zriaďovatelia škôl nie vždy reagujú pružne na potreby trhu práce.

Podľa Verešovej by sa pri riešení nezamestnanosti mal viac počúvať hlas ľudí zdola, teda z regiónov, pretože mnohé celoplošné opatrenia vlády na riešenie nezamestnanosti poškodili niekde trh práce. "Akčné plány na rozvoj zamestnanosti však vypracovávali ľudia v regiónoch, ľudia v samospráve, teda nie vláda," povedal minister práce.

Richter pripomenul, že na februárovú schôdzu parlamentu smeruje novela zákona o službách zamestnanosti, ktorá by mala sprísniť podmienky voči ľuďom, ktorí zneužívajú sociálny systém a práci sa fakticky vyhýbajú. "Novela má umožniť, aby uchádzač o prácu získal riadny pracovný pomer a aby roky nepracoval v režime na dohodu," doplnil.

V otázke zatvorenia obchodov sa podľa Richtera v minulosti nenašla jednoznačná zhoda v rámci sociálneho dialógu. "Preto sme sa vtedy dohodli, že necháme tejto téme istý časový priestor, pretože viem ako dopadli obdobné snahy v Maďarsku," povedal s tým, že "Slovensko nedospelo ešte spoločensky k tomu, aby sme sa mohli baviť o všetkých nedeliach, ale dospelo k tomu, aby sme sa bavili o všetkých sviatkoch, nielen cirkevných".

"Každý štvrtý muž a žena v SR pracuje v sobotu, každý piaty muž a žena pracuje v nedeľu. Tým sme na špičke v EÚ. Na februárovú schôdzu NR SR za OĽaNO preto prinášame legislatívu, aby mali ľudia za prácu v sobotu a nedeľu garantované v zákonníku práce finančné zvýhodnenie. Mal by to byť 50-% príplatok za prácu v sobotu a 100-% príplatok za prácu v nedeľu," doplnila Verešová.