Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

J. Richter: Nezamestnaní začnú obnovovať hrady už tento mesiac

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (vpravo) a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Projekt obnovy hradov a torzálnej architektúry s pomocou nezamestnaných spolu realizujú ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny a ministerstvo kultúry.

Bratislava 11. júna (TASR) - Obnova zrúcanín slovenských hradov s pomocou nezamestnaných sa začne už tento mesiac. Po dnešnom zasadnutí vlády to vyhlásil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Zdržanie podľa neho spôsobilo rokovanie s Európskou komisiou ohľadom chýbajúcej udržateľnosti projektov.

Richter reagoval na kritiku predstaviteľov hnutia NOVA, poslancov NR SR Daniela Lipšica, Daniela Krajcera a Juraja Miškova. Tí dnes vyhlásili, že vláda svojím lajdáctvom ohrozuje viacročný projekt. Pripomenuli, že za vlády Ivety Radičovej, v roku 2012, začali nezamestnaní pracovať na hradoch už začiatkom mája.

Minister práce vysvetlil, že hrozilo úplné zastavenie projektu financovaného z Európskeho sociálneho fondu. Podmienkou je totiž udržateľnosť vytvorených pracovných miest po určité obdobie od skončenia projektu, čo v tomto prípade nie je.

„Preto sme museli presvedčiť predstaviteľov Európskej komisie, že aj tak vzhľadom na kultúrne dedičstvo a obsah a efekt tej práce to má logiku a som veľmi rád, že sa nám to podarilo,“ uviedol minister.

Projekt obnovy hradov a torzálnej architektúry s pomocou nezamestnaných spolu realizujú ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny a ministerstvo kultúry. „Zmluvy s úspešnými uchádzačmi sú už dlhšie podpísané, peniaze budú uvoľnené okamžite po tom, ako títo uchádzači dostanú finančné prostriedky na zapojenie nezamestnaných do projektu z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny,“ reagoval na zdržanie hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.

Bednár tiež spresnil, že projekt bol tento rok rozšírený a zahŕňa aj obnovu zámockých parkov. Cez dotačný program naň rezort kultúry vyčlenil viac ako 615.000 eur. Platy nezamestnaných a ich pracovné pomôcky dotuje ministerstvo práce, tento rok sumou 1,8 milióna eur. Do tohtoročnej obnovy by sa malo zapojiť celkom 410 nezamestnaných.

Minister Richter odmietol, že by sa projekt nestihol v tomto roku zrealizovať. Predpokladá, že bude ukončený do novembra. „Už dnes robíme na tom, aby aj v budúcom programovacom období mohli takéto projekty ostať zachované,“ doplnil.