Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Čo všetko ponúka Smer v sociálnych balíčkoch? Odpovie minister RICHTER

Ján Richter v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) v TABLET.TV vysvetľuje, ktoré skupiny občanov a ako budú ťažiť zo série sociálnych balíčkov, ako opatrenia zapadajú do koncepcie vlády a kedy začnú platiť.

Bratislava 5. júna (Teraz.sk) – Sociálne balíčky vlády Smeru-SD nie sú „vytiahnuté z klobúka“ v predvolebnom čase, sú súčasťou dlhodobej stratégie zameranej na pomoc mladým rodinám, dôchodcom, nezamestnaným a občanom s nízkymi príjmami. Posledný v tomto volebnom období, tretí, by mohol byť zverejnený 5. decembra 2015. Pre TABLET.TV to vyhlásil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

„Vlani sme prijali prvý balíček a to nebolo rok pred voľbami,“ reagoval na opozičnú kritiku, podľa ktorej v skutočnosti ide o predvolebné balíčky. Vláda Smeru-SD sa podľa neho v prvých dvoch rokoch volebného obdobia musela sústrediť na konsolidáciu verejných financií. Znižovanie deficitu podľa neho stále ostáva vládnou prioritou. Z aktuálneho pozitívneho vývoja ekonomiky by však podľa neho mali ťažiť aj sociálne skupiny, ktoré ekonomická kríza postihla najviac.

„Bol priaznivý ekonomický vývoj, podarilo sa nám zlepšiť výber daní, aj výber odvodov v Sociálnej poisťovni. Vytvorili sa priaznivé podmienky na to, aby sme určitým sociálnym skupinám vytvorili predpoklady pre zlepšenie sociálno – ekonomického postavenia,“ konštatoval minister.

Jednotlivé balíčky sociálnych opatrení sú navrhnuté tak, že na ich realizácii spolupracujú viaceré vládne rezorty, významnú úlohu má práve Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.

„Mnohé opatrenia z druhého balíčka nadväzujú na ten prvý. Nie je to niečo vytiahnuté z klobúka, ale systémové riešenie,“ poznamenal. Napríklad podpora jaslí a škôlok z prvého balíčka sa ukázala natoľko opodstatnená, že ju druhý balíček ešte posilnil. Hoci sa vlaky zadarmo pre študentov a dôchodcov stretli s kritikou opozície, podľa Richtera obe skupiny občanov túto možnosť ocenili a využívajú ju. Nevylúčil, že do budúcnosti bude možné toto opatrenie ešte rozšíriť, v prvej fáze napríklad na cestu autobusom na vlak.



Druhý balíček má hodnotu 200 miliónov eur, priame prostriedky, ktoré sa vyslovene týkajú rezortu sociálnych vecí sa podľa Richtera dajú vyčísliť na približne 50 miliónov.

Čo prinášajú sociálne opatrenia


Druhý balíček má široký záber, týka sa podpory mladých rodín, seniorov, podpory škôl, nemocníc, aj regiónov s vysokou nezamestnanosťou.

Priniesol zvýšenie minimálneho dôchodku. Nastavené je tak, aby ľudia, ktorí si platili odvody, hoci aj len z minimálneho základu, mali príjem vyšší ako tí, ktorí boli len na dávkach. Zároveň počíta so znížením DPH na vybrané základné potraviny a zvýšením minimálnej mzdy na 400 eur. Obavy, že zvýšenie minimálnej mzdy bude mať negatívny vplyv na zamestnanosť, sa podľa Richtera v praxi ukázali ako neopodstatnené.

„Skúsenosti ukazujú, že napriek zvýšeniu minimálnej mzdy v minulom roku zamestnanosť stúpla. Možno je práve minimálna mzda istý motivačný faktor a neubližuje ani zamestnávateľom. Podporuje spotrebu, tí, ktorí robia za minimálnu mzdu, si tie prostriedky asi neukladajú do bánk,“ poznamenal Richter. Dodal, že popri pozitívnom ekonomickom vývoji robila aj vláda opatrenia na zvýšenie zamestnanosti.

„Začiatkom mesiaca júna sme prekročili počet 104.000 nových pracovných miest, ktoré vznikli za tri roky,“ upozornil. Vláda podľa neho od začiatku pozitívne diskriminuje regióny s vysokou nezamestnanosťou a ďalšiu podporu môžu získať z druhého balíčka. Podporovala zamestnávanie mladých ľudí, ale zaviedla aj možnosť súbehu poberania sociálnej dávky s minimálnou mzdou, aby podporila skupiny občanov s najnižšími príjmami.

„Zmenili sme Zákonník práce, ktorý lepšie funguje, lebo sú vyvážené práva a povinnosti zamestnávateľa a zamestnanca. V zákone o službách zamestnanosti bolo 24 nástrojov, ale mnohé nevyužívané. Zúžili sme to na dvanásť reálne potrebných a dali sme šancu rozhodovať o tom, kto dostane podporu, ľuďom v regiónoch,“ pripomína minister.

Podpora mladých rodín


Dávka na materskej dovolenke bude zvýšená zo súčasných 65% príjmu poberaného pred nástupom na materskú dovolenku na úroveň 70% tohto príjmu. O zvýšenie nebude treba špeciálne žiadať, prebehne automaticky od 1. januára budúceho roka a bude sa týkať aj tých mamičiek, ktoré v tom čase už budú nejaký čas na materskej, nie len novonastupujúcich.

„Našim dlhodobým záujmom je zabezpečiť plnú náhradu straty príjmu matky počas týchto 34 týždňov. V tejto chvíli zvýšenie zo 65 na 70 percent znamená v čistom vyjadrení, keďže matka na materskej dovolenke neodvádza dane, až 90 percent pôvodného čistého príjmu,“ povedal Richter. Ďalšie zvýšenie by osobne rád presadzoval pri formulovaní tretieho sociálneho balíčka, ktorý chce Smer-SD predstaviť na jeseň.

Príspevok na starostlivosť o dieťa do troch rokov určený pre matky, ktoré sa v tomto čase rozhodnú pracovať, sa zvýši z 230 na 280 eur. „Prijali sme aj projekt v rámci ktorého podporujeme firmy, ktoré zriadia tzv. detské kútiky. V minulosti sa to nazývalo závodné jasle, respektíve škôlka,“ poznamenal Richter.

Tretí balíček


„Tak, ako bola kontinuita medzi prvým a druhým balíčkom, musí nadväzovať aj ten tretí balíček.Mojich požiadaviek bude celkom iste viac, ako bude možné realizovať. Ale budú priority. Napríklad pomoc mladým rodinám. Celkom iste sa budeme baviť aj o dôchodcoch,“ poznamenal Richter.

Dodal, že prvý balíček sa už realizuje, opatrenia z druhého budú postupne nabiehať, niektoré už v druhom polroku 2015, iné po 1. januári 2016 a tretí balíček bude predvolebným prísľubom Smeru-SD.

„Reálne predpokladám, že by mal byť prijatý na sneme Smeru-SD, predbežný termín je 5. december,“ upozornil Richter. Všetky tri balíčky sú podľa neho previazané. „Aj to je garancia toho, že to myslíme systémovo, vážne a ponúkame len riešenia, na ktoré táto vláda má,“ uzavrel Richter.

DRUHÝ SOCIÁLNY BALÍČEK VLÁDY SR V SKRATKE

1. Zníženie DPH na 10% na vybrané základné potraviny

Od 1. januára 2016 bude daň z pridanej hodnoty na vybrané druhy základných potravín ako čerstvé mäso, mlieko a maslo, chlieb a pečivo znížená zo súčasných 20% na 10%.

2. Zvýšenie minimálnej mzdy

Minimálna mzda bude od 1. januára 2016 zvýšená tak, aby sa priblížila k úrovni 400 eur.

3. Špeciálny program pomoci pre okresy s vysokou mierou nezamestnanosti

Pre regióny s mierou nezamestnanosti nad 20% bude zákonom vytvorený automatický mechanizmus nárokovateľnej podpory týchto regiónov formou zvýhodnenia verejných aj súkromných investícií, budovania cestnej a lokálnej infraštruktúry, podpory zamestnávania, umiestňovania verejných inštitúcií a iných foriem motivácie investovať v týchto regiónoch, zamestnávať a zamestnať sa.

4. Zvýšenie materskej dávky

Dávka na materskej dovolenke bude zvýšená zo súčasných 65% príjmu poberaného pred nástupom na materskú dovolenku na úroveň 70% tohto príjmu.

5. Zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa

Paušálny príspevok na starostlivosť o dieťa do 3 rokov bude zvýšený tak, aby z neho bolo možné preplatiť náklady na jasle, škôlku alebo opatrovateľskú službu na základe živnosti. Pôjde o zvýšenie zo súčasnej úrovne 230 eur do úrovne 280 eur. Opatrenie podporí zvýšenie zamestnanosti matiek.

6. Rozšírenie kapacít materských škôl

Pôjde o pokračovanie úspešného projektu, v rámci ktorého bude cieľom uspokojiť čo najviac žiadostí miest a obcí o prostriedky na rozšírenie kapacít materských škôl.

7. Výstavba základných škôl modulového typu

Kapacity základných škôl budú rozšírené budovaním školských zariadení modulového typu v regiónoch a lokalitách, kde je školských kapacít nedostatok.

8. Príspevok na školy v prírode a lyžiarske kurzy

Štát poskytne príspevok na úhradu časti poplatku za pobyt žiakov 5. ročníkov základných škôl v škole v prírode na úrovni 100 eur, za pobyt žiakov 7. ročníkov základných škôl na lyžiarskom výcviku vo výške 150 eur a za pobyt študentov 1. ročníkov stredných škôl na lyžiarskom výcviku vo výške 150 eur.

9. Pobyty pre sociálne slabšie rodiny v štátnych zariadeniach zadarmo

Na základe údajov úradov práce bude ročne vybratých 20-tísíc ľudí zo sociálne slabších rodín, ktorým štát poskytne zadarmo víkendové alebo týždňové pobyty s plnou penziou v štátnych ubytovacích zariadeniach na Slovensku.

10. Zníženie doplatku na lieky pre deti a dôchodcov

Maximálny cenový strop doplatkov za lieky sa pre dôchodcov nad 62 rokov zníži zo 42 eur na 25 eur štvrťročne a pre deti do 6 rokov sa zavedie cenový strop 8 eur štvrťročne.

11. Obnova spoločných priestorov nemocníc

Štát vyčlení financie na rekonštrukcie vstupných, sociálnych a iných spoločných priestorov 13 štátnych nemocníc, s cieľom zvýšenia pohodlia, hygienického štandardu a celkového komfortu pacientov pri ich návšteve.

12. Príspevok na zatepľovanie domov a energetické investície v bytovkách

Štát podporí znižovanie nákladov domácností na energie v rodinných domoch príspevkom na úhradu 30 % nákladov na ich zateplenie. Štátny fond rozvoja bývania odpustí až do 15 % z istiny nových úverov na rekonštrukcie bytových domov, ktorej výsledkom bude nadštandardná úspora energie.

13. Príspevok pre domácnosti na ekologické zdroje energie

Domácnostiam, ktoré investujú do malých obnoviteľných zdrojov energie na výrobu elektriny a tepla, poskytne štát príspevok na úhradu časti ceny týchto technológií (fotovoltaika, panely na ohrev vody, kotle na biomasu a pod.).

14. Lacný bankový účet pre každého

Každý občan SR bude mať nárok na jeden bankový účet s výhodnými podmienkami za výhodnú cenu – ľudia s najnižšími príjmami nulovú a väčšina ľudí max. 3 eurá mesačne. Tento účet bude poskytovať neobmedzene služby ako inkaso, trvalé príkazy, platby platobnou kartou, výbery z bankomatu, online prevody, vklady a výbery.

15. Fakturácia bez DPH medzi dodávateľmi v stavebníctve

Aby malé a stredné podniky ako dodávatelia v stavebníctve nedoplácali na neplatiacich odberateľov, bude povinnosť uhradiť štátu DPH v tomto sektore presunutá medzi platiteľmi DPH z dodávateľov na odberateľov. DPH štátu teda odvedie až posledná firma v reťazci. Týmto sa okrem iného zamedzí nadmerným odpočtom v priebehu dodávok stavebných prác.