Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Ricziová je opäť kandidátkou na dodatočnú sudkyňu Všeobecného súdu EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Voľba na dodatočnú sudkyňu Všeobecného súdu EÚ sa má uskutočniť 22. augusta o 9.30 h.

Bratislava 28. júla (TASR) - Kandidátkou na voľbu na dodatočnú sudkyňu Všeobecného súdu Európskej únie (EÚ) v Luxemburgu je opäť Beatrix Ricziová. Navrhla ju ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) a predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. TASR o tom informovala hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller.

Ricziová pôsobí od 6. júla ako dodatočná sudkyňa Všeobecného súdu EÚ, funkčné obdobie jej však končí 31. augusta. "Je to dôsledok toho, že súdna rada nedokázala zvoliť vhodného kandidáta od roku 2016, odkedy plynulo prvé funkčné obdobie dodatočného sudcu na Všeobecnom súdu EÚ," vysvetlil Mazák.

Preto je nevyhnutné znovu voliť kandidátku na Všeobecný súd EÚ. "Od 1. septembra sa už totiž začína druhé funkčné obdobie slovenského dodatočného sudcu," doplnil predseda. Voľba na dodatočnú sudkyňu Všeobecného súdu EÚ sa má uskutočniť 22. augusta o 9.30 h.

Úlohou všeobecného súdu je poskytovať výklad právnych predpisov EÚ, aby sa zabezpečilo ich rovnaké uplatňovanie vo všetkých členských krajinách Únie. Rozhoduje tiež právne spory medzi vládami členských štátov a inštitúciami EÚ. Obrátiť sa naň môžu i jednotlivci, spoločnosti alebo organizácie.