Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rieka Slaná sa sfarbila dočervena, príčinou je baňa v Nižnej Slanej

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Vzorky vody boli odobraté ešte vo štvrtok 24. februára, úrady aktuálne čakajú na ich laboratórne výsledky.

Nižná Slaná 2. marca (TASR) – Rieka Slaná sa v polovici februára sfarbila dočervena. Príčinou je vytekanie banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit v obci Nižná Slaná v okrese Rožňava. Pre TASR to potvrdil štátny podnik Rudné bane.

"Táto baňa sa pomaly zatápala, pred dvoma týždňami to začalo vytekať. Spodné banské vody sú železité, spôsobuje to sfarbenie vody dočervena," povedal pre TASR starosta obce Tibor Jerga.

Situáciu na rieke Slaná monitorujú Okresný úrad (OÚ) Rožňava, Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP), Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) i štátny podnik Rudné bane. Vzorky vody boli odobraté ešte vo štvrtok 24. februára, úrady aktuálne čakajú na ich laboratórne výsledky.

Štátny podnik Rudné Bane pre TASR uviedol, že výtok vôd z podzemia bane aktívne monitoruje a podotkol, že voda preteká nainštalovaným zariadením na odstraňovanie ropných látok. Pre vzniknutú situáciu však nariadili odber vzoriek vôd. Výsledky majú ukázať, či zariadenie zachytáva ropné látky v dostatočnej miere a nedochádza k ich úniku do vodného toku nad stanovené limity.

"Pozorované znečistenie vodného toku je pravdepodobne iba zákal v dôsledku prítomnosti železitých okrov. Miera obsahu ťažkých kovov a ich prípadný vplyv na životné prostredie sa vyhodnocuje," poznamenal štátny podnik. Ako pre TASR doplnil Miloš Pukanský z odboru starostlivosti o životné prostredie OÚ Rožňava, úhyn rýb vo vodnom toku doposiaľ zaznamenaný nebol.

Banský závod Siderit fungoval v Nižnej Slanej od roku 1975 do roku 2008, keď skončil v krachu. Súčasťou podniku bola i úpravňa rudy. Podľa Rudných baní si spoločnosť po ukončení ťažby nesplnila svoje záväzky týkajúce sa likvidácie banských diel, nevyhnutné opatrenia preto v roku 2012 realizoval štátny podnik. Ten v súčasnosti spracováva návrh na zaradenie výtoku podzemných vôd do registra environmentálnych záťaží.