Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Riešenie šírenia inváznych druhov by malo stáť 18,24 milióna eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Cieľom je zavedenie systému, ktorý bude poskytovať aktuálny prehľad o stave výskytu a početnosti inváznych druhov na Slovensku.

Bratislava 22. júna (TASR) - Na riešenie šírenia inváznych rastlín a živočíchov by do roku 2031 malo ísť 18,24 milióna eur. Slovensko tak má pomocou opatrení zlepšiť kontrolu, monitoring a vyhubenie inváznych druhov. Vyplýva to z akčného plánu na riešenie šírenia inváznych nepôvodných druhov na Slovensku. Vláda ho schválila na svojom stredajšom zasadnutí.

Cieľom je zavedenie systému, ktorý bude poskytovať aktuálny prehľad o stave výskytu a početnosti inváznych druhov na Slovensku. "Na to, aby sme mohli realizovať akékoľvek opatrenie, potrebujeme vedieť status inváznych druhov rastlín a živočíchov na území SR - ich výskyt, rozšírenie, populačnú dynamiku," ozrejmilo ministerstvo životného prostredia. Vytvorenie monitorovacej siete pre invázne druhy by malo byť súčasťou databázového informačného systému, ktorý by spravovala Štátna ochrana prírody SR, píše sa v materiáli.

Zvýšiť by sa malo povedomie laickej a odbornej verejnosti o inváznych druhoch. Vytvoriť by sa podľa plánu mali aj dostatočné kapacity na kontrolu, monitoring, ničenie a manažment inváznych druhov. Ďalším cieľom je zvýšenie úrovne poznatkov o ich monitoringu a ničení.

Akčný plán má opatreniami potlačiť výskyt inváznych druhov s lokalizovaným rozšírením a vyhubiť novoprenikajúce druhy. Ministerstvo v pláne poukazuje, že si nedáva za cieľ potlačiť druhy, ktoré sa na Slovensku stali trvalou súčasťou fauny a flóry. "Zameriava sa najmä na druhy, ktoré tu zatiaľ majú iba lokalizované rozšírenie, prípadne sa očakáva ich výskyt na Slovensku v najbližších rokoch," ozrejmil envirorezort.

Prostriedky na opatrenia budú podľa plánu kryté z Európskej únie v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia, Operačného programu Slovensko a spolufinancované z prostriedkov štátneho rozpočtu. Akčný plán by mal napomôcť k podpore súčinnosti pri koordinácii a implementácii opatrení.