Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Klimatologička: Do riešenia klimatickej krízy sa zapájú aj mladí ľudia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nie je im jedno, ako bude Slovensko vyzerať o 25 až 50 rokov, poukazuje klimatologička Slovenského hydrometeorologického ústavu Kristína Szabóová.

Bratislava 23. januára (TASR) - Kľúčovým riešením klimatickej krízy na Slovensku by bolo obnovenie lokálnej ekonomiky a podpora malých obchodníkov. Tvrdí to klimatologička Slovenského hydrometeorologického ústavu Kristína Szabóová.

"Je to abnormálne, že lososa, ktorého lovia na Faerských ostrovoch, zabalia niekde v Ázii a vyexportujú späť do Európy, a potom do našich predajní. Ten losos lietal skoro viac vo svojom živote, ako plával," poznamenala. Systémové zmeny začnú podľa klimatologičky vtedy, ak vytvoria Slováci tlak na politikov a firmy. "Čo my budeme podporovať, to bude mať väčší úspech," tvrdí Szabóová. Vysvetľuje, že ak ľudia začnú nakupovať lokálne produkty od lokálnych obchodníkov, ako je naša zelenina a ovocie, nebude potrebný import z iných štátov.

Jednou z riešení je aj spolupráca Slovenska s ostatnými štátmi a preberanie dobrých vzorcov od lepších. "Veľká pravda je, že v jednote je sila. V týchto vážnych problémoch nemôžu existovať hranice," skonštatovala.

Na Slovensku je podľa Szabóovej veľa dobrých osobností, vedcov a odborníkov, ktorí sa téme klimatickej zmeny poctivo venujú a hľadajú riešenia na tento problém. Do riešenia klimatickej krízy sa zapája aj veľa mladých ľudí a nie je im jedno, ako bude Slovensko vyzerať o 25 až 50 rokov, poukazuje klimatologička. "Naše deti budú našou budúcnosťou. Musíme ich naučiť rešpektovať prírodu, lebo čo vidia od nás, to kopírujú," podotkla.