Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Riešia možnosť ponuky dreva z národných parkov pre domácnosti

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V rámci čiastočnej dohody medzi MŽP SR a Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sa podľa envirorezortu umožnil predaj dreva na palivové účely pre domácnosti.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Správy národných parkov dokážu pokryť len tú časť potreby palivového dreva pre slovenské domácnosti, ktorá zodpovedá rozsahu prevzatej správy a je zlučiteľná s úlohami na úseku ochrany prírody. Na otázku poslanca Národnej rady (NR) SR Radovana Kazdu (SaS) vo štvrtkovej (22. 9.) hodine otázok tak reagoval envirorezort. Jeho odpoveď uviedla za ministra Jána Budaja členka vlády Natália Milanová (obaja OĽANO), keďže Budaj nemohol prísť.

V rámci čiastočnej dohody medzi Ministerstvom životného prostredia (MŽP) SR a Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR sa podľa envirorezortu umožnil predaj dreva na palivové účely pre domácnosti.

Kazda sa pýtal, kedy dôjde k zvýšeniu ponuky palivového dreva pre domácnosti od správ národných parkov, keďže to MŽP avizovalo ešte v júli.

"Ministerstvo životného prostredia spolu s ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka intenzívne preskúmava možnosť použitia paragrafu 50 zákona o lesoch, ktorý hovorí o správe lesného majetku vo vlastníctve štátu," uviedla Milanová. V zmysle čiastočnej dohody medzi MŽP a MPRV a vzhľadom na naliehavosť situácie sa podľa rezortu umožnil predaj dreva na palivové účely pre domácnosti. MŽP zároveň upozornilo, že primárnym poslaním národných parkov nie je produkcia drevnej hmoty.

Opatrenia smerujúce k uspokojeniu potreby palivového dreva pre domácnosti v čase energetickej krízy ostáva podľa MŽP primárnou zodpovednosťou ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. "Ministerstvo životného prostredia je však pripravené poskytovať všestrannú súčinnosť," uzavrela Milanová.