Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Rigorózna práca Andreja Danka nie je utajená

Na archívnej snímke Andrej Danko. Foto: TASR Jakub Kotian

Dekan Právnickej fakulty UK v Bratislave Eduard Burda v stredu potvrdil, že Danko získal v roku 1997 na fakulte úplné právnické vzdelanie a titul magister.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko minulý týždeň svoju rigoróznu prácu neutajil, ale zúžil okruh oprávnených osôb na oboznamovanie sa s ňou. Pre TASR to uviedol hovorca predsedu parlamentu Tomáš Kostelník.



"Do práce môžu nahliadať výlučne osoby zodpovedné na Univerzite Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici," ozrejmil. Ako dodal, predmetnú rigoróznu prácu nie je možné absolútne utajiť, podlieha však zákonom platným v roku 2000. "A tak musí byť aj posudzovaná," upozornil.

Pripomenul tiež, že na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave sa nenachádza žiadna práca Andreja Danka, pretože v čase jeho štúdia nebola diplomová práca súčasťou štátnej skúšky.

Predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko sa v pondelok (24.9.) rázne ohradil voči informáciám Denníka N, ktorý spochybnil jeho titul doktora práv. Danko zdôraznil, že titul získal legálne a za článkom vidí snahu pošpiniť ho v súvislosti s úvahami o jeho možnej prezidentskej kandidatúre. Od média žiada ospravedlnenie.

Predsedníčka Slovenskej advokátskej komory (SAK) Alexandra Donevová informovala, že JUDr. Andrej Danko má zapísaný titul na základe predloženej overenej kópie diplomu z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici z roku 2000.

Dekan Právnickej fakulty UK v Bratislave Eduard Burda v stredu potvrdil, že Danko získal v roku 1997 na fakulte úplné právnické vzdelanie a titul magister. Upozornil tiež, že oprávnenie pre právnické povolanie sa odvíja práve od magisterského, nie doktorského titulu v odbore právo. Verifikoval aj to, že podmienkou úspešného ukončenia magisterského študijného programu, ktorý Danko absolvoval, nebola diplomová, resp. záverečná práca.