Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rizikové faktory, ktoré vedú k zvýšeniu obezity treba eliminovať

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odbor podpory zdravia zdôraznil, že obezita vo veľkej miere prispieva k rozvoju ďalších ochorení, akými sú napríklad srdcové ochorenia, vysoký krvný tlak či rakovina prsníka.

Bratislava 4. marca (TASR) - Veľká časť populácie si osvojila nezdravé stravovacie návyky a sedavý spôsob života. Tieto rizikové faktory je potrebné celosvetovo eliminovať, aby sa predišlo zvýšeniu výskytu obezity u ľudí. Pri príležitosti Svetového dňa obezity na to upozornil Odbor podpory zdravia a výchovy k zdraviu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

V súvislosti s tým spúšťa ÚVZ osvetovú kampaň na tému "Každý musí konať!". Potrvá od 4. do 11. marca. V rámci kampane uverejní viaceré informačné príspevky o obezite.

Obezita je celosvetovo rozšírené chronické ochorenie, ktoré spôsobuje zdravotné komplikácie. "Je zväčša zapríčinená nevyváženým príjmom a výdajom energie. Dochádza k nahromadeniu tuku v ľudskom organizme, ktoré vedie k zhoršeniu zdravotného stavu obézneho človeka," vysvetlil odbor.

Odbor podpory zdravia zdôraznil, že obezita vo veľkej miere prispieva k rozvoju ďalších ochorení, akými sú napríklad srdcové ochorenia, vysoký krvný tlak či rakovina prsníka. Môže tiež negatívne vplývať na ľudskú psychiku. Odbor ďalej upozorňuje, že ľudia s obezitou majú dvakrát väčšiu pravdepodobnosť hospitalizácie v súvislosti s ochorením COVID-19.

"V konečnom dôsledku obezita spôsobuje väčšiu úmrtnosť ako následky fajčenia. U obéznych pacientov je v porovnaní s osobami s primeranou hmotnosťou až trikrát väčšie riziko, že budú čeliť rôznym onkologickým ochoreniam, cukrovke či artériovej hypertenzii," doplnil odbor.