Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

RmS: Podmienka odborného zdravotníka v tábore je takmer nevykonateľná

Na snímke skauti strieľajú z luku počas letného skautského tábora v Kubrici, kde sa utáborili skauti zo 62. zboru Strelka Nová Dubnica. Kubrica, 16. júla 2022. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Pre potreby podujatí by podľa predsedu RmS Juraja Lizáka stačilo, ak by vedúci táborov boli vyškolení 33-hodinovým kurzom prvej pomoci pre táborových zdravotníkov, tak ako v Českej republike.

Bratislava 29. augusta (TASR) - Podmienka táborového zdravotníka s odbornou spôsobilosťou lekára, sestry, pôrodnej asistentky alebo zdravotníckeho záchranára je pri aktuálnom nedostatku zdravotníkov takmer nevykonateľná. Vyhlásila to Rada mládeže Slovenska (RmS), podľa ktorej je podmienka jedným z najväčších nedostatkov v zákone.

"Z praxe vieme, že so všetkými vážnejšími zraneniami sa ide na urgentný príjem do nemocnice a na mieste konania tábora sa ošetria iba drobné zranenia spadajúce pod poskytnutie prvej pomoci pri úraze," skonštatoval predseda RmS Juraj Lizák. Pre potreby podujatí by podľa neho stačilo, ak by vedúci táborov boli vyškolení 33-hodinovým kurzom prvej pomoci pre táborových zdravotníkov, tak ako v Českej republike.

V prípade, že do organizácie letných táborov nezasiahne ochorenie COVID-19, najväčšie komplikácie organizáciám spôsobuje súčasné znenie zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a vyhlášky o požiadavkách na zotavovacie podujatia. "Aktuálne zákonné úpravy sú zastarané, pretože nerozlišujú špecifiká letných táborov mládežníckych organizácií, škôl v prírode a podnikateľských aktivít cestovných kancelárií," vysvetlil Lizák.

Ponuka voľnočasových aktivít pre deti a mládež sa podľa jeho slov za posledných 15 rokov, čo sú zákony bez zmeny v platnosti, výrazne posunula. Legislatíva nepozná termíny, ako napríklad denný tábor, splavový tábor či putovná expedícia. To podľa Lizáka spôsobuje, že organizátori často nevedia, podľa akých pravidiel majú tieto aktivity zorganizovať.