Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

V súťaži v Plachtinciach vidí Matovič nástenku, Kaliňák to odmieta

Igor Matovič Foto: TASR/Michal Svítok

Verejné obstarávanie pripomína Matovičovi nástenkový tender

Bratislava 21. apríla (TASR) – Súťaž, ktorú vyhlásila v obci Horné Plachtince malá firma aj pre 25 verejných obstarávateľov za 130 miliónov eur, sa zdá poslancovi OĽaNO Igorovi Matovičovi maximálne netransparentná. Verejné obstarávanie mu zároveň pripomína nástenkový tender a celú vec označil za tunel. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) s takými tvrdenia nesúhlasí a vylučuje podobnosť v tejto situácii s nástenkovým tendrom.

"Pripadá mi to ako kauza nástenka dva," skonštatoval Matovič v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 15 minút 12. Aj vtedy sa podľa jeho slov usiloval niekto skryť verejné obstarávanie na druhé poschodie na nástenku za vrátnika, aby sa o nej nevedelo. "Dnes dal niekto súťaž do dedinky Horné Plachtince s 210 obyvateľmi a 60 domami. Pripadá mi to ako tá istá politika len v ružovom," doplnil Matovič.

Robert Kaliňák
Foto: TASR/Michal Svítok
Kaliňák mu oponoval. Celý problém je podľa neho postavený na tom, že jedna firma o súťaži nevedela. "Ale keď to má v eurovestníku, v normálnom vestníku, na internete, to nie je nástenka. Nástenka bola schovaná, tu o tom mohol každý vedieť," argumentoval Kaliňák.

Zároveň dodal, že viacero malých obstarávateľov môže priniesť efektivitu a s centrálnym obstarávaním štát začne až od júla. Okrem toho, nikto podľa Kaliňáka nič za 130 miliónov eur nenakupuje. "To je rámec, stanovená hranica," doplnil. Nemusí sa vyčerpať.

Podľa Kaliňáka tak štát len využil možnosť a pripojil sa do už vyhlásenej súťaže. "Využijete možnosť, keď niekto vyhlási súťaž a  môžete sa k nej pripojiť a je jedno, či sídli Popudinských Močidľanoch alebo v Suchej nad Parnou," vyhlásil minister vnútra.

Matovič však trval na svojich vyjadreniach. "Smer doteraz vždy tvrdil, že štát je dobrý hospodár. Ale tu sa zrazu vzdal právomocí v prospech takejto firmičky," vyčítal vláde poslanec. Je tu podľa neho riziko, že teraz bude 25 verejných obstarávateľov, kam patria aj ministerstvá či univerzity, nakupovať cez takúto "akože súťaž".