Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

R. Fico by mal roztrhať rozpočet, ktorý predstavil, povedal R. Sulík

Tlačová konferencia strany Sloboda a Solidarita na tému návrhu štátneho rozpočtu na rok 2013. Foto: TASR/Michal Svítok

Predstavitelia opozičnej SaS vyčítajú rozpočtu najmä to, že konsolidačné opatrenia v ňom sa dotýkajú len príjmovej stránky, no neznižujú výdavky štátu.

Bratislava 22. augusta (TASR) – Návrh rozpočtu na rok 2013, ktorý predstavila súčasná vládna strana Smer-SD, je podľa opozičnej SaS zlý a ohrozuje budúcnosť Slovenska. "Je to socialistický rozpočet postavený na míňaní cudzích peňazí," skonštatoval predseda SaS Richard Sulík. Premiér Robert Fico by ho podľa jeho slov mal roztrhať.

"Rozpočet je modelovým príkladom nekonsolidácie verejných financií," doplnil Sulíkov stranícky kolega Jozef Kollár. Zníženie deficitu verejných financií, ktoré je v rozpočte naplánované, je podľa Kollára len krátkodobé. "Mnohé opatrenia majú jednorazový efekt, čo z dlhodobého hľadiska povedie k zníženiu udržateľnosti verejných financií," opísal Kollár.

Predstavitelia opozičnej SaS vyčítajú rozpočtu najmä to, že konsolidačné opatrenia v ňom sa dotýkajú len príjmovej stránky, no neznižujú výdavky štátu. "Medziročne dochádza k zvýšeniu rozpočtových výdavkov o 389 miliónov eur," vyčíslil Kollár. V rozpočte tiež nie je podľa jeho slov ani zmienka o ekonomických prioritách vlády či o zvyšovaní adresnosti sociálnych dávok.

Vláda si podľa SaS naplánovala, že v priebehu troch rokov zníži nezamestnanosť Slovenska z 13,5 len na 13,2 %. "To je o tri desatiny percenta za tri roky," skonštatoval Sulík. Sú to podľa neho takmer identické čísla, v absolútnom vyjadrení to predstavuje asi 6000 ľudí. "Kde sú tie ambície socialistickej vlády Smeru-SD znižovať nezamestnanosť," pýtal sa predseda SaS.

Zároveň však vláda podľa neho počíta so zvyšovaním počtu zamestnancov štátu o vyše 7600 ľudí. "Všetky civilizované krajiny šetria a my ideme zvyšovať počet zamestnancov štátu," kritizoval Kollár. Na rozpočte sa mu nepáči, že je príliš zhovievavý k dividendovej politike a súčasný kabinet plánuje na dividendách vybrať menej ako predošlý.

Tiež v sebe obsahuje množstvo rizík, ktoré sa nemusia naplniť. "Ráta so zvýšením objemu dane z príjmu právnických osôb o 8,3 %, čo je nereálne," uviedol Kollár. Otázny je podľa neho tiež rozpočtovaný jednorazový príjem vyše 200 miliónov eur z výstupu ľudí z druhého dôchodkového piliera.