Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

R. Fico ubezpečil partnerov z V4, že neželá si delenie EÚ na tábory

V tejto súvislosti slovenský premiér dodal, že vo štvrtok počas stretnutia premiérov krajín V4 zdôraznil, že Slovensku záleží na otvorenosti všetkých procesov.

Brusel 14. decembra (TASR) - Pred dvojdňovým summitom EÚ sa v Bruseli konalo tradičné stretnutie premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4), z ktorých iba Slovensko patrí do eurozóny.

Premiér SR Robert Fico dnes uviedol, že na tomto stretnutí ubezpečil svojich kolegov, že SR si neželá delenie členských krajín EÚ na dva tábory - tie z eurom a tie bez spoločnej meny.

"Viedli sme vážne diskusie ohľadne Európskej únie. Čo bude ďalej v eurozóne a v EÚ ako takej. Chcem zdôrazniť, že vláda SR nechce, aby sa vytvárali v rámci únie dve skupiny štátov, kde na jednej strane je eurozóna a na strane druhej krajiny, ktoré euro nemajú, aj keď to niekedy tak vyzerá," uviedol Fico počas stretnutia s novinármi.

V tejto súvislosti slovenský premiér dodal, že vo štvrtok počas stretnutia premiérov krajín V4 zdôraznil, že Slovensku záleží na otvorenosti všetkých procesov.

Podľa neho to znamená, že ak sa eurozóna na niečom dohodne, tak všetky ostatné členské štáty, ktoré nemajú euro, a z našich susedov je to Česká republika, Maďarsko a Poľsko, by mali mať právo nielen o všetkom vedieť, zúčastňovať sa diskusií, ale aj právo vstupovať do týchto mechanizmov, ak o vstup do menovej únie prejavia záujem.



Fico v tejto súvislosti upozornil, že takto bude fungovať aj európsky dohľad nad bankami, kde krajiny, ktoré nepatria do eurozóny, môžu samy vstúpiť do tohto mechanizmu, alebo si ponechať vlastný národný dohľad nad bankami.


Fico víta návrh na spoločnú vzdušnú obranu krajín V4 s Nemeckom a Francúzskom

Rokovania lídrov na summite EÚ v Bruseli využila poľská delegácia na to, aby počas stretnutia premiérov Vyšehradskej štvorky (V4) predstavila plán spoločnej vzdušnej obrany krajín tohto zoskupenia s Nemeckom a Francúzskom. Uviedol dnes premiér SR Robert Fico s tým, že Slovensko by s takýmto plánom súhlasilo.

"Poliaci na stretnutí Vyšehradskej štvorky prišli s nápadom, že chcú zorganizovať v marci budúceho roku stretnutie o spoločnej obrane vzdušného priestoru vo formáte V4 plus Nemecko a Francúzsko," povedal Fico na tlačovej konferencii v Bruseli.

Podľa jeho slov ide o veľmi zaujímavý návrh, o to viac, že o podobnom zámere už slovenská strana dlhší čas rokuje s Českou republikou. Fico upozornil, že dvom rozlohou malým krajinám, ako sú Slovensko a Česká republika, by spoločná vzdušná obrana šetrila náklady, zvýšila efektívnosť a profesionálni letci by dostali možnosť mať viac nalietaných hodín.

Fico v tejto súvislosti dodal, že ak by v súčasnom štádiu slovensko-českých vzťahov v tejto oblasti došlo k posunu na vyššiu úroveň, čiže ak by sa do tohto projektu zapojili všetky krajiny V4 spolu s Francúzskom a Nemeckom, kde je podľa Poliakov sľúbená pomoc nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, tak pre Slovensko je to veľmi zaujímavá ponuka.



Takáto spolupráca by bola v súlade s filozofiou inteligentnej obrany (smart defence), ktorú propaguje NATO. Ak sa na budúci marec takýto minisummit v Poľsku uskutoční, Slovensko bude zastúpené na úrovni predsedu vlády, doplnil premiér SR.

Fico v reakcii na otázky slovenských novinárov uviedol, že spoločná vzdušná obrana viacerých členov EÚ neznamená, že by sa Slovensko vzdalo svojho stíhacieho letectva. Naopak - spojencom by ponúklo to najlepšie, čo má. Problém nevidí ani z hľadiska kompatibility lietadiel, lebo po vstupe do NATO sa vykonali potrebné úpravy, ktoré umožňujú vzájomnú komunikáciu medzi rôznymi leteckými systémami.