Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Uplynie 20 rokov od zavraždenia Róberta Remiáša

Pietna spomienka pri príležitosti 2.výročia tragickej smrti Róberta Remiáša konala sa 29.apríla 1998. Foto: TASR/Rudolf Bihary

Bývalé vedenie Slovenskej informačnej služby (SIS) v roku 1996 chcelo, aby podsvetie prinútilo Róberta Remiáša spolupracovať.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Bývalé vedenie Slovenskej informačnej služby (SIS) v roku 1996 chcelo, aby podsvetie prinútilo Róberta Remiáša spolupracovať. Domnieva sa bývalý novinár a exriaditeľ kontrarozviedky SIS Peter Tóth.

Prípadu zavraždenia Róberta Remiáša sa bude TASR venovať v téme, ktorá sa začne v piatok 22. apríla o 10. hodine.


"Bol som vtedy jediný novinár, ktorý poznal Róberta Remiáša ešte zaživa. Na konci roku 1995 nás skontaktoval Oskar Fegyveres, vtedy korunný svedok kauzy zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny. Fegyveres ma požiadal, aby som spolupracoval s jeho priateľom Remiášom pri zabezpečovaní rôznych potrieb, ktoré si ako človek na úteku nemohol vybavovať sám. S Róbertom Remiášom sme sa stali priateľmi. Boli sme spolu prakticky každý deň. Vozili sme sa jeho autom, v ktorom neskôr zahynul. Takmer vždy nás sledovala SIS. Zmena nastala približne mesiac pred jeho smrťou. K sledovaniu sa pridali aj ľudia z nitrianskeho a bratislavského podsvetia," uviedol pre TASR Tóth, ktorý je autorom troch kníh a v dvoch z nich opisuje praktiky bývalého vedenia SIS.

Okrem bývalého novinára a exriaditeľa kontrarozviedky SIS Petra Tótha sa k prípadu zavraždenia Róbeta Remiáša, ktorý zomrel pri výbuchu svojho auta 29. apríla 1996 v Bratislave na križovatke ulíc Botanická, Karloveská a Devínska cesta, vyjadrí aj bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov Jaroslav Ivor, bývalý dvojnásobný riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Mitro, bývalý vyšetrovateľ a advokát Peter Vačok, bývalý riaditeľ rozviedky SIS Igor Cibula, bezpečnostní analytici Milan Žitný a Juraj Zábojník, bývalý policajný riaditeľ Jozef Holdoš a ďalší.