Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Roberta Fica zadržala polícia

Na archívnej snímke predseda strany Smer-SD Robert Fico. Foto: TASR - Martin Baumann

Poslanec Ľuboš Blaha hovorí o fašizme a policajnom terore.

Bratislava 16. decembra (TASR/Teraz.sk) - Šéfa opozičného Smeru-SD Roberta Fica odviedla vo štvrtok polícia pred tým, ako sa mal začať stranou ohlásený protestný sprievod na Tyršovom nábreží v bratislavskej Petržalke. Pre TASR to potvrdil hovorca strany Ján Mažgút.

"Predsedu strany Roberta Fica práve odviedli na policajné oddelenie na Lermontovovej ulici, aby zmrazili dnešnú rozlúčku s demokraciou, vyjadrenie nesúhlasu s politikou vlády a jej hovorkyne prezidentky Čaputovej," napísala strana na sociálnej sieti.

Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár v súvislosti s policajným zákrokom vyhlásil, že protestujúcich to nezastaví. Nemyslí si, že policajti konali z vlastného presvedčenia, ale z donútenia. Ubezpečil, že v proteste budú pokračovať a dokončia to, čo majú pripravené bez toho, aby porušovali pravidlá. "Nezastaví to ani nás, ani bežných ľudí, ktorí nesúhlasia s tým, čo sa na Slovensku deje," povedal na brífingu Blanár.

Poslanec Ľuboš Blaha hovorí o fašizme a policajnom terore. Policajný zásah prirovnal k zákroku "gestapákov". Zdôraznil, že strana za Ficom stojí. Je presvedčený, že Fico neurobil nič zlé a protizákonné. Pripomenul, že odpor vyjadrujú najbezpečnejšie a najpokojnejšie. Zásah označil za brutálny.

Exminister vnútra Robert Kaliňák zo Smeru-SD považuje zásah za nezákonný. Poukázal na to, že na obmedzenie osobnej slobody poslanca je potrebný súhlas Národnej rady SR, ktorý v tomto prípade absentuje. Predpokladá preto, že Robert Fico bude v krátkej dobe prepustený. Kaliňák hovorí o hrubom pošliapaní demokracie a zneužívaní právomocí verejného činiteľa. Verí, že bude vyvodená adekvátna zodpovednosť. V súvislosti s protestom podľa neho neporušili žiadne protipandemické opatrenia. Sprievod áut mestom nie je podľa neho zakázaný.
Na snímke protivládny protest trúbiacich automobilov organizovaný opozičnou politickou stranou Smer-SD v Bratislave 16. decembra 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Opozičná strana na štvrtok večer pôvodne avizovala smútočný sprievod, ktorý sa mal začať na Tyršovom nábreží. "Keďže vládna koalícia a prezidentka odtrúbili demokracii zmarením referenda a nemožnosťou konať predčasné voľby, odpovieme im rovnakým zvukom," povedal Fico v stredu (15. 12.). Dopravu blokovať nechceli, strana verila, že polícia poskytne sprievodu súčinnosť.

Verejné zhromaždenia sú počas núdzového stavu zakázané. Polícia preto tento týždeň zadržala aj záchranárov, ktorí prišli protestovať pred parlament.
Na snímke protivládny protest trúbiacich automobilov organizovaný opozičnou politickou stranou Smer-SD v Bratislave 16. decembra 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Predsedu Smer-SD obvinili z trestného činu podnecovania


Líder opozičného Smeru-SD Robert Fico po prepustení z policajnej stanice povedal, že bol obvinený z trestného činu podnecovania. "Je to vymyslené od samého začiatku až do konca," skonštatoval Fico s tým, že nikoho k ničomu nepodnecoval. Absurdity, ktoré sú páchané touto vládnou koalíciou, podľa neho nemajú konca kraja.



Lídra Smeru-SD predviedla na základe dožiadania OČTK


Predsedu opozičného Smeru-SD Roberta Fica predviedla polícia na základe dožiadania orgánu činného v trestnom konaní (OČTK). TASR o tom informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff. Bližšie informácie poskytne polícia v piatok (17. 12.), informuje na sociálnej sieti.

Lídra Smeru-SD odviedla vo štvrtok večer krátko po 18.00 h polícia pred tým, ako sa mal začať stranou ohlásený protestný sprievod na Tyršovom nábreží v bratislavskej Petržalke. Smútočným sprievodom sa chce strana symbolicky rozlúčiť s demokraciou a vyjadriť "nesúhlas s politikou vlády a jej hovorkyne prezidentky Čaputovej".

Hlas-SD: Zadržanie R. Fica pre verejný prejav je absolútne neprípustné


Zadržanie predsedu opozičnej strany pre verejný prejav protivládneho politického názoru je absolútne neprípustné. Strana Hlas-SD tak reaguje na štvrtkové odvedenie lídra Smeru-SD Roberta Fica políciou pred ohláseným protestným sprievodom. Stanovisko TASR poskytla hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

"Neprijateľné zásahy polície voči záchranárom aj voči predstaviteľom opozície potvrdili vyjadrenia Hlasu, že núdzový stav neslúži vláde na zabezpečenie chodu zdravotníctva, ale potláčanie elementárnych ústavných práv a slobôd slovenských občanov," konštatuje strana.

SNS odsudzuje zákrok polície voči lídrovi Smeru-SD


Mimoparlamentná SNS odsudzuje štvrtkový zákrok polície voči predsedovi Smeru-SD Robertovi Ficovi. Zadržanie opozičného lídra nie je podľa SNS priamo úmerná situácii. Vyzýva na zváženie obdobných krokov do budúcnosti v prípade, že nie je závažne porušovaný zákon. TASR o tom informovala hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

"Zadržať niekoľkonásobného bývalého predsedu vlády teatrálnym spôsobom poškodzuje záujmy Slovenskej republiky," vyhlásila SNS.