Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Robertson v roku 2002: Očakávam, že členstvo SR bude pre NATO prínosom

Pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie (NATO) vztýčili vlajku NATO pred Prezidentským palácom v piatok 29. marca 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do NATO prináša Tlačová agentúra SR sériu dokumentačných materiálov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 29. marca (TASR) – Na pražskom summite v novembri 2002 dostalo Slovensko pozvánku do Severoatlantickej aliancie (NATO). Vtedajší generálny tajomník NATO George Robertson uviedol, že verí že členstvo SR bude pre NATO prínosom. TASR informuje na základe archívu Severoatlantickej aliancie.

Pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do NATO prináša Tlačová agentúra SR sériu dokumentačných materiálov.

Na zasadnutí Severoatlantickej rady (NAC) v Prahe predstavitelia členských štátov Aliancie jednomyseľne vyjadrili súhlas s pozvaním Slovenska, Slovinska, Litvy, Lotyšska, Estónska, Bulharska a Rumunska. "Rozšírenie posilní Alianciu, ktorá je naším najdôležitejším spojencom, a oživí ducha NATO," vyhlásil vtedajší americký prezident George W. Bush na pražskom summite.

"Pozvanie toľkých kandidátov jasne naznačuje ich výrazný a dostatočný pokrok...Preto je Slovensko považované za krajinu, ktorá pridá Aliancii hodnotu," uviedol v tom čase šéf NATO Robertson. Tiež upozornil, že NATO zachová tlak na pozvané krajiny, aby pokračovali v príprave a reformách. "Ale ako som povedal, krajiny musia urobiť ešte viac, aby sa plne integrovali, a to tak politicky, ako aj vojensky. My budeme naďalej vyvíjať tlak. Prístupový proces bude prebiehať do budúceho roka a potom bude nasledovať ratifikačný proces. Tlak NATO a môj osobný tlak neprestane ani na minútu," povedal Robertson na tlačovej konferencii pražského summitu.

Rozhodnutie o pozvaní SR do NATO privítal aj vtedajší slovenský premiér Mikuláš Dzurinda, ktorý sa spolu s prezidentom Rudolfom Schusterom zúčastnil na spoločnom rokovaní lídrov členských štátov Aliancie a pozvaných krajín. "Tento deň je významným míľnikom na našej ceste za trvalou bezpečnosťou pre Slovensko," vyhlásil Dzurinda na tlačovej konferencii v priestoroch pražského Kongresového centra.

Prezident Schuster uviedol, že pozvanie do NATO nie je konečným cieľom, ale výzvou na pokračovanie procesu, ktorý sme začali. "Samozrejme, chápeme, že pozvanie je pre nás nevyhnutne výzvou pokračovať v reforme našich ozbrojených síl a sme pripravení túto reformu urýchliť s cieľom pomôcť Aliancii pri budovaní nových spôsobilostí. Ako vrchný veliteľ našich ozbrojených síl sa postarám o to, aby Slovensko zostalo funkčným a spoľahlivým spojencom v našom boji s výzvami súčasnosti. Sme schopní a pripravení pomôcť našimi konkrétnymi kapacitami," uviedol na summite prezident Schuster.