Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ročne pribudne na SR 34.000 onkopacientov, pomáha im Deň narcisov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Finančné prostriedky vyzbierané počas Dňa narcisov použije Liga proti rakovine na pokračovanie v realizácii projektov, určených na priamu pomoc onkologickým pacientom a ich rodinám.

Bratislava 7. júna (TASR) – Ročne pribudne na Slovensku približne 34.000 ľudí s diagnózou rakoviny. Onkologickým pacientom a ich rodinám možno pomôcť prostredníctvom zbierky Deň narcisov. Jej 25. ročník, ktorý sa začína v pondelok, sa pre pandemickú situáciu zaobíde bez tradičných dobrovoľníkov v uliciach. TASR o tom informovala PR manažérka Ligy proti rakovine (LPR) Petra Benczyová.

Výkonná riaditeľka LPR Eva Kováčová uviedla, že posledný ročník poznačil 75-percentný pokles výnosu zbierky. "Narcis, ktorý je symbolom spolupatričnosti, pomoci a nádeje pre ľudí trpiacich rakovinou, chceme a potrebujeme odovzdať ľuďom. Vieme, že je mnoho takých, ktorí vnímajú zmysel a užitočnosť projektov realizovaných Ligou proti rakovine a radi na ne prispejú," poznamenala.

Podporiť zbierku je možné do 20. júna prostredníctvom SMS, na účet či cez QR kód. Rovnako si 300.000 náhodne vybraných domácností na Slovensku môže nájsť v pošte obálku s narcisom a informáciami o možnostiach prispenia.

Od štvrtka (10.6.) do soboty (12.6.) bude možné prispieť v sieti predajní do pokladničky alebo cez kupóny priamo pri pokladni. Virtuálny narcis je možné získať v online zbierke na www.dennarcisov.sk. Podporiť myšlienku je možné aj v sieti bankomatov a vkladomatov jednej z bánk či kúpou limitovanej edície ponožiek alebo zubných kefiek.

Finančné prostriedky vyzbierané počas Dňa narcisov použije Liga proti rakovine na pokračovanie v realizácii projektov, určených na priamu pomoc onkologickým pacientom a ich rodinám. Patria k nim bezplatná Onkoporadňa (0800 11 88 11), Sieť onkopsychológov – bezplatné individuálne i skupinové poradenstvo, Rodinná týždňovka, Relaxačné pobyty pre pacientov, Ubytovacie zariadenia pre rodičov hospitalizovaných detí liečených na rakovinu, Jednorazový finančný príspevok v hmotnej núdzi, bezplatné programy v Centrách pomoci LPR Bratislava, Košice, Martin.

Z výnosu Dňa narcisov sa pravidelne realizujú aj aktivity v oblasti prevencie a informovanosti verejnosti o predchádzaní onkologickým ochoreniam či už v podobe informačných kampaní, realizácie prednášok pre firmy, školy, vydávania informačných letákov a brožúr pre zdravú verejnosť i pacientov.