Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rodičia, ktorým neprijmú dieťa do škôlky, môžu dostávať kompenzáciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erik Mader

Návrh má motivovať štát na budovanie siete materských škôl, podporovať rodinu a pozitívne vplývať na výzvy spojené s demografickým vývojom na Slovensku.

Bratislava 21. marca (TASR) - Rodičia, ktorým sa nepodarí umiestniť dieťa od troch do piatich rokov do materskej školy z kapacitných dôvodov, by mohli dostávať kompenzáciu. Vyplýva to z novely zákona o výchove a vzdelávaní z dielne poslancov okolo strany Hlas-SD. Poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli v utorok návrh do druhého čítania.

Návrh má motivovať štát na budovanie siete materských škôl, podporovať rodinu a pozitívne vplývať na výzvy spojené s demografickým vývojom na Slovensku. "Kompenzácia nákladov spojených s neúspešnosťou pri umiestnení detí do verejnej materskej školy bude podľa predkladaného návrhu realizovaná vo forme rodičovského príspevku," uviedli navrhovatelia.

Zákonný zástupca dieťaťa by mal preukázať, že sa neúspešne pokúšal umiestniť dieťa do verejnej materskej školy. Nárok na kompenzáciu nákladov by mal byť časovo obmedzený. Zaniknúť by mal po uplynutí toho školského roka, v ktorom malo dieťa nastúpiť do škôlky. "Toto časové obmedzenie má slúžiť na to, aby motivovalo zákonných zástupcov aktívne vyhľadávať pre dieťa miesto v materskej škole," vysvetlili poslanci.

Nárok má taktiež zaniknúť aj v prípade, že sa podarí dieťa do materskej školy umiestniť priebežne počas školského roka. Zákonným zástupcom by mal byť rodičovský príspevok vyplácaný najviac desať mesiacov.

Kompenzácia by nemala zaniknúť po tom, ako sa dieťa podarí úspešne umiestniť do súkromnej materskej školy. "Pri súčasnom nastavení cien školného za súkromné materské školy bude priznaný rodičovský príspevok vo väčšine prípadov predstavovať iba čiastočnú kompenzáciu," skonštatovali navrhovatelia.