Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Rodičia využili štrajk na návštevu lekárov či upratovanie

Mama dvoch školopovinných detí z Bojníc bola jedným z rodičov, ktorým napriek tomu, že museli byť v zamestnaní, štrajk vyhovoval.

Bojnice 13. septembra (TASR) - Jednodňový štrajk učiteľov prišiel niektorým rodičom vhod. Kým niektorí boli donútení zobrať si deti zo sebou do práce, iní ich odviedli k susedom, prípadne k starým rodičom.

Mama dvoch školopovinných detí z Bojníc bola jedným z rodičov, ktorým napriek tomu, že museli byť v zamestnaní, štrajk vyhovoval. "Mne dnešný štrajk padol veľmi vhod, lebo som so synom musela ísť k lekárke, a tak nemal vymeškané hodiny."

Iní rodičia nechali svoje deti samy doma, pri pozeraní televízie, keďže museli ísť do práce. Mama školáka Mateja vymyslela svojmu synovi zaujímavý program, "zostal doma a upratuje celý dom".

"Dve sú u susedov a jedno na gymnastike," objasnil otec troch slečien. Aj pre nepriaznivé počasie a dlhotrvajúci dážď rodičia nemali na výber viac možností, kam s deťmi počas štrajku ísť, preto väčšina opýtaných priznala, že s deťmi pozerali doma televíziu.

Marcel Dávid Zajac, ktorý v júni tohto roka v rámci Iniciatívy rodičov za dobré školy rokoval na ministerstve školstva o pripomienkach rodičov k novele zákona o odbornom vzdelávaní, hovorí, že dnešný štrajk spôsobil problémy najmä rodičom škôlkarov a detí na prvom stupni. "Ja mám to šťatie, že deti sú dosť veľké na to, aby mohli zostať doma samy," objasnil. Dodal, že v rámci pracovných mítingov dnes videl veľa malých detí s rodičmi v práci. Tvrdí však, že rodičia vnímajú stav v školstve veľmi citlivo a súhlasia s požiadavkami učiteľov.

Jednodňový výstražný štrajk učiteľov sa začal dnes o 06.00 h a potrvá do 18.00 h.