Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Slovensko

Rok 2011 bol pre TASR podľa J. Rezníka jeden z najťažších v histórii

Generálny riaditeľ Tlačovej agentúry SR Jaroslav Rezník Foto: TASR / Pavel Neubauer

Verejnoprávna agentúra vydala v roku 2011 sumárne 252.401 správ, z toho 155.153 slovných, 17.848 zvukov, 73.277 fotografií, 6119 videí a štyri grafy.

Bratislava 12. júna (TASR) - Rok 2011 bol pre verejnoprávnu Tlačovú agentúru Slovenskej republiky (TASR) jeden z najťažších v histórii jej existencie.

Vo Výročnej správe o činnosti a hospodárení TASR za rok 2011 to uviedol generálny riaditeľ agentúry Jaroslav Rezník s tým, že agentúra znížila svoj prevádzkový rozpočet takmer o tretinu. Dokument dnes predstavil členom parlamentného mediálneho výboru predseda Správnej rady TASR Vladimír Masár.

Výška sumy na základe zmluvy o poskytovaní služieb vo verejnom záujme, teda zmluvy so štátom, medziročne klesla o polovicu. "Agentúra by nemala byť každé volebné obdobie predmetom programových vyhlásení vlády, pritom často s úplne protichodnými názormi na jej ďalší vývoj. Politické elity si musia povedať, či chcú štandardnú tlačovú agentúru, alebo ju za euro sprivatizovať niektorou z lobisticko-podnikateľských skupín," vyhlásil Rezník.

Napriek problémom generálny riaditeľ konštatoval, že TASR bola lídrom na agentúrnom trhu. "Zaznamenali sme všetky veľké i malé udalosti. Boli sme prítomní na všetkých zahraničných cestách našich ústavných činiteľov," povedal šéf TASR.

Historický najnižší príspevok od štátu počas celej doby existencie

Z Výročnej správy o činnosti a hospodárení TASR za rok 2011, ktorú mediálny výbor jednohlasne zobral na vedomie, je zrejmé, že agentúra skončila rok 2011 s prebytkom vo výške 50.667 eur, keď celkové príjmy dosiahli 3,511 milióna eur a výdavky takmer 3,461 milióna eur. TASR pritom dokázala zabezpečiť svoju činnosť s prevádzkovým rozpočtom nižším v porovnaní s predchádzajúcim rokom o takmer 29 percent. Išlo o medziročný výpadok v príjmoch vo výške takmer 1,4 milióna eur.

Príspevok od štátu bol v roku 2011 druhým historicky najnižším za celú dobu existencie agentúry (nižší bol iba v prvom roku jej existencie v roku 1993). Medziročne došlo k jeho zníženiu takmer o polovicu (o 47,08 percenta).

Verejnoprávna agentúra vydala v roku 2011 sumárne 252.401 správ, z toho 155.153 slovných, 17.848 zvukov, 73.277 fotografií, 6119 videí a štyri grafy. TASR mala ku koncu minulého roka 127 zamestnancov.

Členovia rady ocenili spravodajské výstupy agentúry

Masár pred poslancami zdôraznil, že členovia rady ocenili postavenie a kvalitu spravodajských výstupov agentúry, inovatívnosť pri zavádzaní nových produktov, zlepšovanie služieb pre klientov i pre verejnosť i akcent na nekomerčné informácie. "Agentúrne spravodajstvo je vyvážené, pluralitné a poskytuje dostatok relevantných informácií pre slobodné utváranie názorov. Rada pozitívne zhodnotila činnosť agentúry v oblasti spracovávania archívov a informácie vo verejnom záujme," uviedol Masár.

Reštriktívne kroky manažmentu vnímajú členovia Správnej rady podľa jeho slov ako nevyhnutné a progresívne. "V súlade s upozornením nezávislého audítora Správna rada so znepokojením zobrala na vedomie skutočnosť, že v roku 2011 sa v porovnaní s predchádzajúcim účtovným obdobím takmer o polovicu znížila výška zmluvy o poskytovaní služieb vo verejnom záujme medzi TASR a štátom," vysvetlil predseda Správnej rady. Nezávislý audítor upozornil, že v prípade ďalšieho krátenia príspevku štátu na služby vo verejnom záujme, môže byť ohrozené plnenie týchto služieb v zmysle zákona.

Za zvýšenie príspevku pre TASR sa vyjadril Miroslav Číž (Smer-SD). "Je zrejmé, že peniaze, ktoré tam budú, nebudú vyhodené nadarmo, ale budú použité korektne a v súlade s cieľmi," povedal.