Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Rokovalo sa o zmene pri schvaľovaní zahraničných pracovných ciest

Na snímke poslanec NR SR Juraj Krúpa (OĽANO) počas 60. schôdze Národnej rady SR v Bratislave 15. marca 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Krúpa považuje parlamentnú diplomaciu za jeden z najdôležitejších nástrojov rozvoja medzinárodnej spolupráce a prehlbovania vzťahov.

Bratislava 24. marca (TASR) - Pri schvaľovaní zahraničných pracovných ciest poslancov Národnej rady (NR) SR by mali nastať zmeny. Poslanec a šéf brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO) podal návrh na doplnenie smernice o pracovných cestách. V prípade nesúhlasu zahraničného výboru s cestou by mal mať rozhodujúce slovo predseda NR SR, prípadne ním poverený podpredseda NR SR. Súčasný predseda zahraničného výboru Marián Kéry (Smer-SD) s tým nesúhlasí. Poslanci o návrhu diskutovali v úvode štvrtkového rokovania 60. schôdze.

Krúpa považuje parlamentnú diplomaciu za jeden z najdôležitejších nástrojov rozvoja medzinárodnej spolupráce a prehlbovania vzťahov. "Rozvoj vzťahov aj služobné cesty sú už desať rokov v rukách predsedu zahraničného výboru," vraví Krúpa a žiada zmenu smernice. Kéry tvrdí, že Krúpa zavádza verejnosť. Chce, aby pri účasti na služobných cestách boli oslovovaní aj opoziční poslanci.

Poslanci následne pokračujú v rokovaní o novele zákona o slobode náboženskej viery. Podal ju nezaradený poslanec Tomáš Valášek. Navrhuje ňou zaviesť dvojstupňový systém registrácie cirkví.

Plénum má vo štvrtok popoludní na programe aj tradičnú Hodinu otázok. Po nej má rokovať o návrhu koaličných poslancov na zmenu zákona o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín.