Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rokovania členov ZAP a Zdravity so zdravotnými poisťovňami pokračujú

Na archívnej snímke Marián Šóth. Foto: TASR/AP

Výkonná riaditeľka ZAP Naďa Trenčanská Bedušová pripomenula, že jej členovia podpísali dodatky so súkromnou zdravotnou poisťovňou Dôvera aj so štátnou VšZP len na mesiac.

Bratislava 22. februára (TASR) - Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) aj Zdravita naďalej rokujú so zdravotnými poisťovňami o podmienkach zmlúv na rok 2023. Šéf Zdravity Marián Šóth deklaruje, že do konca marca bude u jej členov zdravotná starostlivosť poskytovaná štandardne. Ambulancie združené v ZAP však majú dodatky s poisťovňami podpísané len do konca februára.

Výkonná riaditeľka ZAP Naďa Trenčanská Bedušová pripomenula, že jej členovia podpísali dodatky so súkromnou zdravotnou poisťovňou Dôvera aj so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) len na mesiac. Intenzívne s nimi preto v týchto dňoch rokujú, aby sa situácia vyriešila. Ambulancie v Zdravite sú v marci s poisťovňami ešte v dohodovacom konaní, Šóth predpokladá, že situácia by mohla byť vyriešená v polovici marca.

"Môžeme potvrdiť, že s ambulantnými poskytovateľmi rokujeme o ďalšom zvýšení platieb," povedal pre TASR PR špecialista Dôvery Matej Štepianský. VšZP pre TASR ozrejmila, že úpravy v dodatkoch, ktoré so zástupcami ambulancií uzavrela od 1. februára, už obsahujú časť zvýšenia platieb. "O ďalších úpravách VšZP so zástupcami ambulantných poskytovateľov aktuálne intenzívne rokuje," uviedla pre TASR Ivana Štefúnová z oddelenia komunikácie poisťovne.

VšZP a Dôvera mali zmluvy s ambulanciami platné do konca januára. Ich predĺženiu predchádzala dohoda o dofinancovaní sektora o 283 miliónov eur. Súkromná Union zdravotná poisťovňa má aktuálne platné zmluvy s ambulantnými združeniami do 31. marca, s niektorými ambulantnými lekármi aj dlhšie.