Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort školstva: Rokovania k vyšším platom stále prebiehajú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jednorazový príspevok 350 eur dostanú zamestnanci štátnej správy a zamestnanci základných, stredných a vysokých škôl, ale aj súkromných a cirkevných.

Bratislava 17. decembra (TASR) – Rokovania k vyšším platom v školstve na úrovni Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR stále prebiehajú. Pre TASR to potvrdil odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.

Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek vo štvrtok (16. 12.) pre TASR potvrdil, že minister školstva vynakladá maximálne úsilie na to, aby zlomil odpor ministra financií. Aj premiér Eduard Heger (OĽANO) pripúšťa zvyšovanie platov pre učiteľov a zdravotníkov. Uviedol to v rozhovore pre TASR s tým, že o zvýšení platov sa rokuje a súvisí to aj s budúcoročným rozpočtom.

Valorizácia miezd o tri percentá od 1. júla 2022 sa dotkne všetkých zamestnancov štátnej a verejnej správy, čiže aj zamestnancov v školstve, potvrdil Ondek s tým, že sa ich to týka aj napriek tomu, že kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa školskí odborári nepodpísali.

Jednorazový príspevok 350 eur dostanú zamestnanci štátnej správy a zamestnanci základných, stredných a vysokých škôl, ale aj súkromných a cirkevných. "Teda tí, ktorí sú napojení na štátny rozpočet, ale ešte z financií z roku 2021. Majú mať 350 eur vyplatených v decembrovej výplate v januári 2022," vysvetlil Ondek. Materské školy, základné umelecké školy, školské kluby detí, centrá voľného času, školské jedálne, školské internáty, jazykové školy, teda tie, ktoré sú financované z podielových daní miest a obcí, majú dostať 350 eur do 30. júna 2022.